2.9.2019

Tupahoiva - muistisairaan iloinen koti

Vanhustyötä koskien puhutaan paljon, mutta ei toimita. Suunnitellaan vielä enemmän, mutta ei toteuteta. Valitetaan ja päivitellään kiirettä ja kurjuutta. Mutta kuinka ollakaan, houkutteleva vanhustyökin on vain tahdon asia. Tervetuloa tutustumaan toisenlaiseen maailmaan. Tupahoivan tapaan toimia. En tiedä toista tämänlaista palvelutaloa.


Sastamalassa sijaitseva, Auli Härkälän johtama Tupahoiva on ollut koti muistisairaille jo vuodesta 1992. Jokainen asukas on oman elämänsä päähenkilö ja jokaisen tarina on tärkeä.  Toiminta lähtee asukkaiden tarpeista ja toiveista. Päivärytmi seuraa asukkaiden rytmiä - turhia rutiineja vältetään. Tupahoivassa uskotaan että aktiivisuus tuo virkeyttä ja auttaa osaltaan muistisairaan arkea. 




Piha-alueella on terapiapuutarha, missä on keinuja ja istuinryhmiä. Puutarha on suunniteltu alusta pitäen muistisairaiden tarpeet ja kaikki aistit huomioiden. Puutarhaa ympäröi aita, mikä tuo turvaa ja mahdollistaa vapaan liikkumisen puutarhassa.  



Tapoja liikkua on niin monta kuin on ihmisiä. Tupahoivalaiset  kävelevät, juoksevat, jumppaavat, tanssivat, uivat ja marjastavat. Myös rappukävely on oivaa hyötyliikuntaa.


Tupahoiva on turvallinen ja esteettinen koti. Jokaisen oma huone on sisustettu henkilökohtaisilla tavaroilla ja niissä on omat WC- ja suihkutilat. Yhteisiä tiloja ovat olohuone, ruokailutila, keittiö sekä sauna. Yhteisessä olohuoneessa viihdytään ja se on koko kodin sydän.


Tupahoivan arjessa musiikki on ollut aina vahvasti läsnä. Laulu auttaa asukkaiden hoitotilanteissa ja liikkeelle lähdössä. Se vie ajatukset myönteisiin asioihin ja sen avulla matkataan tuttuihin tunnelmiin. Olohuoneen flyygelin äärellä muistisairaan sormet tapailevat tuttuja säveliä ja päiväkonserteista pääsevät nauttimaan kaikki. Tanssiaskeleita voidaan ottaa koska vaan. Laulu ja musiikki tuovat hyvän mielen.

Tupahoivan oma emäntä valmistaa maukasta kotiruokaa niin vuodenaikoja kuin satokalenteria hyödyntäen ja paikallisten yrittäjien tuotteita käyttäen. Asukkaat osallistuvat halutessaan ruoan valmistukseen salaatteja pilkkomalla ja vaikkapa perunoita kuorimalla. Kaikkien mieliruuat on huomioitu ruokalistan suunnittelussa. Kattauksiin kiinnitetään erityistä huomioita. Visuaalisuudella kun on tärkeä vaikutus arjen piristäjänä. Koko Tupahoivan väki ruokailee yhdessä hoitajat mukaan lukien. Pullantuoksu leijuu ilmassa lähes päivittäin. Niin syntymäpäivät kuin nimipäivät juhlitaan yhdessä, myös omaisten kanssa voi järjestää omia juhlia ja kekkereitä.


"Tarina. Jokainen ihminen, joka on luonut yhteyden Tupahoivaan, kuljettaa mukanaan tarinaa. Tarinaa ainutlaatuisesta tapahtumasarjasta, joka muodostuu kohtaamisista, lähdöistä, paluun hetkistä, ihmisistä ja tunnelmista sekä lukuisista pienistä, näkymättömistäkin yksityiskohdista. Se tarina voi olla lyhyt tai pitkä, mutta se on."


En ihmettele yhtään että elämästä Tupahoivassa nauttivat niin asukkaat kuin henkilökunta sekä läheiset ja muut vierailijat. Itsekin lumouduin täysin kun katselin elämänmakuisia ja hyväntuulisia kuvia Tupahoivan internetsivuilta: https://tupahoiva.com/ ja Facebookista: https://www.facebook.com/Tupahoiva/ Tekstin lomaan niistä mahtui vain hyppysellinen - kannattaa käydä fiilistelemässä ne kaikki!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...