23.9.2019

Myssymummot neulovat elämänviisautta Myssyihin

Tarinat ovat aina kiehtoneet minua. Varsinkin omaperäiset, kekseliäät ja alati kehittyvät. Niin kuin nyt vaikka Myssyfarmin tarina. Kun farmin isäntä Janne opetteli neulomaan Sveitsin Davosissa, oli tuloksena pannumyssyn näköinen luomus. Pian kaikki halusivat samanlaisen myssyn ja laskettelupäivien jälkeen pidettiin lystiä neulomalla. Niin alkoi syntyä hyväntuulen myssyjä. Kohta Janne tapasi Annan, he muuttivat sukutilalle Suomeen, jatkoivat neulomista ja ryhtyivät myssyfarmareiksi.


Mikä sitten tekee Myssyfarmin myssystä Myssyn? 

Ensinnäkin sukupolvelta toiselle siirtyneet kädentaitojen perinteet ja omintakeinen pohjoinen estetiikan taju, mikä juontaa juurensa karusta ja vaativasta elämästä maaseudulla sekä vaatimattomuutta korostavasta Luterilaisesta uskonnosta. Siitä, ettei mikään saanut olla liian hienoa tai koristeellista.

Toiseksi suomenlammas, mikä on rotuna lähempänä villilammasta kuin jalostetummat rodut. Sen villan laatuominaisuuksia ovat erinomainen kiilto, kaunis kihara, karvan silkkimäisyys ja lukuisat luonnolliset eri värivaihtoehdot. Sen lisäksi villa on pehmeää, kevyttä, tiivistä ja kestävää. Villa pestään vain kevyesti, jotta sen luontainen rasva eli lanoliini säilyisi. Lanoliini pitää villan pehmeänä, erittäin ihoystävällisenä ja luonnostaan vettä- sekä likaahylkivänä. Lanka värjätään käsin luonnonväreillä.


Kolmanneksi Myssymummot, jotka ovat paikallisia eläkeläisrouvia. Heille kutominen on intohimo. He ovat erottamaton osa Myssyfarmia ja koko brändin suola. He eivät ole kiikkustuolissa istuvia perinteisiä mummeleita, vaan aktiivisia eläkeläisiä. Myssymummot ovat nähneet elämää ja niinpä he taitavat neuloa jokaiseen myssyyn vähän elämänviisauttaan mukaan. 


Sekä tietysti emäntä-Anna, joka työskenteli aikanaan mainostoimistossa. Anna on Myssyfarmin tuotteiden suunnittelija ammentaen inspiraationsa maalaisesta elämäntavasta, vastakohdista ja isoäitien vanhoista käsitöistä. Myssyissä on aina jotakin uutta, jotakin vanhaa ja jotakin lainattua. 

Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä isäntä-Janne, joka on entinen ammattisurffaaja. Hän kiersi maailmaa liki 15 vuotta kilpaillen huipulla ja saavuttaen jopa Euroopan mestaruuden. Nykyään Janne on ylpeä maanviljelijä ja perheenisä, joka rakastaa peltojaan ja metsiään aivan kuten hänellä oli tapana rakastaa tuulta ja aaltoja. Tämä on yhdistelmä, joka inspiroi häntä myös neulomisessa.


Ja arvatkaa kuinka onnellinen olenkaan kun sain itselleni Myssyn blogiyhteistyömme kunniaksi. Valitsin verkkokaupasta pitkään ja hartaasti. Päädyin Kaamos-malliston Hämy-Myssyyn. Kun hain paketin postista, tuntui vähän joululta. Avasin sen ja hihkuin innosta viimeisen päälle mietittyä markkinointimateriaalia. Vihdoin villaisen rusetin aukaistuani sain käsiini tuon ihanalle tuoksuvan, pehmeän, Ritva-mummon kutoman ja signeeraaman Myssyni. Nyt on edes yksi syy odottaa kylmeneviä kelejä. Taatusti ei päätä palele kun isken Myssyni sitä lämmittämään. Ajattelen samalla näitä sanoja, millä emäntä on Myssyäni kuvannut: "Marraskuisen maaseudun harmaudesta ja karuudesta on ammentanut inspiraationsa tämä mallisto, jonka Myssyt ovat värjäämätöntä, yksiväristä suomenlampaan luomuvillaa. Tänä vuonna en yrittänyt taistella harmautta vastaan värein, vaan tein rauhan kaamoksen kanssa. Kynnetty maa on riisuttu maa ja sen suorat vaot ovat kuin neulotut - yksi oikein ja yksi nurin."






Lisätietoa Myssyfarmista ja Myssyistä sekä verkkokauppa löytyvät: https://www.myssyfarmi.fi Yllä olevat kuvat (paitsi kolme viimeistä oman Myssyni kuvaa) ja tiedot ovat peräisin https://www.facebook.com/myssyfarmi/





3 kommenttia:

  1. Hei! Täydellistä! mä olen metskannut syksyn myssyä. Tässä vois olla sopivat sekä mulle että 8-vuotiaalle. Kiitti! saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Toivottavasti löysit itsellesi ja lapsellesi sopivat Myssyt.

      Poista
  2. Hei! Täydellistä! mä olen metskannut syksyn myssyä. Tässä vois olla sopivat sekä mulle että 8-vuotiaalle. Kiitti! saara

    VastaaPoista

Näin vanhustyöhön luodaan tähtihetkiä

Tämä kirjoitukseni on julkaistu Kotiinpaluuheimon internetsivuilla  ja Instagramissa 22.5.2024. Julkaisen sen vielä täällä omassa blogissani...