25.8.2019

Joutilaisuuden jalo taito

Alla oleva Rauli Pitkäsen huippumahtava kirjoitus julkaistiin 24.8.2019 Facebookissa Sinulle-sivuilla ( https://www.facebook.com/sinullekin/). Itse ajattelen täsmälleen samalla tavalla. Ja toiminkin, aina kun muistan hiljentää tarpeeksi. Lukekaa ja lumoutukaa:

Varasta vapaa-aikaa työltäsi - joutilaisuuden jalo taito

"Joutenolo sallii meille tilan olla - tilan rentoutua. Se on olemisen perusta, jonka päälle toiminta rakentuu. Se tuo meille mahdollisuuden avautua itsellemme ja ulkomaailmalle selkeämmällä ja puhtaamalla mielellä. Pystymme tarkastelemaan elämää viisaasti ja toimimaan spontaanisti tarpeen mukaan suorittamatta. 

”Aika on hyödyllistä silloin, kun siitä ei ole mitään hyötyä. Joutoaika on samalaista kuin tyhjä tila huoneen lattialla” (Kirjailija Shu Bai Xiang 1700-luvulla)

Jotta voimme täyttää arjen oikealla toiminnalla, on sille ensin tehtävä tyhjä tila. Parhaimmat ideat syntyvät joutilaisuudesta, kun olemme rentoina ja nautimme olostamme. Entä jos aikaa ei ole? Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan voit ”Varastaa vapaa-ajan työltä” - ”Sitä voi varastaa järjestelmällisesti” jatkaa kirja Hiljaisia univarjoja 1600-luvulta.

Joutilaisuus tekee elämästä merkityksellisemmän. Meille jää aikaa ja tilaa nauttia elämän kaikista nyansseista. Aikaa olla itsemme ja läheistemme kanssa. Ihmissuhteiden muodostuminen tarvitsee aikaa ja yhdessä joutenoloa - jopa ehkä tylsistymiseen asti.

”Joutilaisuus antaa ihmiselle vapauden lukea, matkustaa, solmia ystävyyssuhteita, juoda viiniä ja kirjoittaa. Onko tämän suurempaa iloa?" (Ling Jutang kokoelmakirjassa Ymmärtämisen taito)

Miten minä pidän itseni joutilaana? Varaan vapaa aikaa ja varastan aikaa työltä. Aloitan työpäiväni vasta lounaan jälkeen ja pyrin pitämään työpäivän lyhyenä. Kävelen lähiympäristössä kaikkialle mikäli aika antaa myöten. Askelia kertyy 20000-30000 päivässä ja taapertaessa ehtii ajatus lentää tai olla lentämättä. Vien itseni kahville tai teelle säännöllisesti… luen usein kirjaa samalla tai vain öllötän ja katselen kanssa ihmisten touhuja. Matkustan ulkomaille ja kiertelen uudessa tai vanhassa kohteessa ilman päämäärää - saatat löytää minut harhailemasta päämäärättömästi myös Helsingistä. Teen spontaanisti jonkin taideprojektin. Viimeksi kultasin Barcelonasta tuomani katukivet. Rakastan hönöillä ystävieni ja läheisteni kanssa nauraen, rupatellen tai joskus vain hiljaa läsnäollen yhdessä. 

Miten sinä pidät itsesi joutilaana??? Olemalla Viisaasti laiska saatat sattumalta luoda itsellesi merkityksellisemman elämän."

*Lainaukset kirjasta Lohikäärmeen lääketiede, Kiinalaisen lääketieteen perusteet, Elina Hytönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...