6.8.2019

Lomalaisen vagushermoasiaa

Olen nyt kolmatta viikkoa lomalla. Kaksi ensimmäistä vietin reissussa relaten. Siirsin kaikki arkiset ajatukset tälle viikolle hoidettaviksi ja ajateltaviksi. Tein viisaasti, koska nyt on ollut oikein mukava tarttua niihin. 

Ja kuin lahjana sain tänään Facebookiin seuraavan kirjoituksen vagushermosta. Lainaan sen tänne kokonaisuudessaan, koska juttu on niin hyvä. Siinä selvitetään miksi rentoutuminen, vaikkapa metsäkävely, jooga ja shindo, ovat niin tärkeitä ihmiselle. Ihan niin kuin hengittäminenkin. Kannattaa lukea. Kiitos Susa Hanyi.

"Vagushermo on kehon pisimpiä hermoja, se lähtee aivorungosta ja kulkee rintakehon, vatsalaukun ja monien sisäelimien kautta ja vaikuttaa mm. sydämen ja ruoansulatuksen toimintaan. Se toimii molempiin suuntiin, aivoista vatsalaukkuun ja takaisin.
Vagushermo on osa parasympaattista eli kehoa rauhoittavaa hermostoa. Sen toiminta vaikuttaa palautumiseen, uneen, kykyyn rentoutua, paranemiseen sekä ruoansulatukseen ja näläntunteeseen. Sitä aktivoimalla voi myös vaimentaa tulehdusta.
Monilla parasympaattinen ja sympaattinen hermosto ovat epätasapainossa ja palautuminen siksi huonoa. Esim. äkillisen stressitilanteen tai liikuntasuorituksen jälkeen kehon palautumisprosessit eivät lähde kunnolla käyntiin. Kun sympaattinen hermo jää aktiiviseksi unenlaatu heikentyy ja esiintyy erilaisia ruoansulatusvaivoja. Kun keho jää pysyvään stressitilaan, voi kehittyä ajan kanssa monenlaisia vaivoja ja sairauksia.
Miten voit itse aktivoida vagushermoa?
1)
Syvä ja rauhallinen hengitys. Voit itse vaikuttaa rauhoittavasti kehoon hengityksen avulla. Stressitilanteessa hengitys on hyvin pinnallinen ja uloshengitys on lyhyt. Kokeile seuraavaa esim. illalla, jos on vaikea rauhoittua uneen:
- Hengitä koko ajan nenän kautta. 
- Hengitä sisään hitaasti 5sek. ajan. 
- Pidätä hengitystä 5 sek. ajan. 
- Hengitä ulos hitaasti 5sek. ajan. 
- Jatka parin minuutin ajan
2)
Pitkä kävelylenkki metsässä rauhoittaa, vähentää stressiä, saat happea. Voit hengitellä rauhassa raikasta ilmaa. Kokeile yhdistää yllä mainittu hengitysharjoitus tähän.
3)
Tietyt hivenaineet ja ravintoaineet tukevat parasympaattista hermostoa. Erityisesti kalium, magnesium ja natrium ovat tärkeitä. Saat näitä mm. vihanneksista. Lisäksi voit käyttää puhdistamatonta suolaa. Huolehdi myös suoliston kunnosta, mm. maitohappobakteerit.
4) 
Oksitoniini rauhoittaa ja aktivoi vagus- eli kiertäjähermoa. Olkoon se halaamista, myös hierontaa, joogaa, nauramista. Sisällytä näitä elämääsi!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...