23.4.2019

Cocodens mullisti ajatukseni hammashoidosta

Jo lapsuudesta minulle on jäänyt kammo hammashoitoa kohtaan. Hammaslääkäri porasi sielunsa kyllyydestä eikä silloin puudutusaineita ainakaan lapsille tarjottu. Koko koululuokka purskutteli samassa tahdissa fluoria ja minua yökötti joka kerta. Kotona hampaita piti harjata aamuin illoin ja sekin tuntui pitkäveteiseltä. Eipä ne viisaudenhampaidenpoistot tai paikkaukset ole aikuisenakaan nostattavia kokemuksia olleet. Ensimmäisenä mieleen tulevat kalvakka hammashoitola, pelko, käsien tärinä ja palantunne kurkussa.
En siis hihkunut riemusta kun astuin ensimmäistä kertaa Cocodensin ovesta sisään. 

Iloksi se kuitenkin hyvin äkkiä muuttui. Vastassa kun oli kaksi aurinkoista suuhygienistiä. Vastaanottotilassa soi lempeä musiikki ja se oli sisustettu kauniiksi. Kynttilät loistivat pehmeää valoaan. Kun niin kovasti hymyilytti, oli vaikea uskoa että olin tullut hammastarkastukseen, hammaskivenpoistoon ja soodapuhdistukseen. Hammaskorukin minulle laitettiin. Kaiken kukkuraksi pyysin, että minut kutsuttaisiin vuoden päästä uudestaan. Ja kas kummaa, sekin tuntui lystikkäältä ajatukselta. Tulisin taas kultatuoliin lepäämään, missä suutani käsiteltäisiin vaaleanpunaisin hansikkain.

Cocodensin yrittäjinä toimivat suuhygienistit Anne ja Helena. He ovat alusta alkaen halunneet toimia omalla, asiakaslähtöisellä tavallaan ja onnistuneet siinä hienosti. He myös kouluttautuvat jatkuvasti pysyäkseen kehityksen aallonharjalla. 
Vastaanottotilat sijaitsevat Jyväskylän Ilmarisenkadulla ja palveluihin kuuluvat suun ja hampaiden terveystarkastus, hammaskiven poisto, fluorikäsittelyt, soodapuhdistus, erilaiset valkaisut, hammaskorun laitto, lohkeaman ensiapupaikkaus, hampaanpinnoitus, purentalihasten hieronta, suun hoidon ohjaus ja ravintoneuvonta ryhmille sekä lasten hampaiden ja suun terveystarkastukset ja ennaltaehkäisevä hoito.
Samoissa tiloissa toimii myös naprapaatti Jari Mikkola, joka tekee purentalihasten käsittelyä osana työtään.


Cocodens tekee myös koti- ja hoivakotikäyntejä. Suomessa ei montaa toimijaa olekaan, jotka menevät niiden luokse joiden liikkuminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Heistä kuitenkin monella joku yleissairaus tai heikentynyt vastustuskyky vaativat säännöllistä suun, hampaiden ja proteesien hoitoa bakteerikuorman vähentämiseksi.
Suun kunto vaikuttaa koko kehon terveyteen ja sillä on suora yhteys moniin yleissairauksiin, muiden muassa diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Hampaiden ja ikenien huono terveydentila saattaa vaikeuttaa myös puhumista ja heikentää ruokahalua. Vuodepotilailla suun heikko hygienia voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumeen. Omaisten rooli on ratkaiseva tukea tarvitsevan läheisen hammashoidon järjestämisessä.

Jos myös sinua hirvittää ajatus hampaidenhoidosta, suosittelen käymään Cocodensissa. Käsityksesi saattaa hyvinkin muuttua. 
Lisätietoa löytyy: https://cocodens.fi/ ja https://www.facebook.com/cocodens/, mistä yllä olevat kuvatkin ovat peräisin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten vanhusväestömme uupuu rajoitusten ja pakkojen edessä

 Korona on kurittanut meitä jo reilun vuoden. Vuosi sitten moni riskiryhmäläinen pysyi neljän seinän sisällä eikä käynyt edes kaupassa. Lähe...