28.4.2019

Tutustutaan palautumispiirakkaan

Tehy-lehdessä kysellään 2.4.2019: "Osaatko vain olla?"

Koska elämän suorittaminen on este palautumiselle, ovat psykofyysinen fysioterapeutti Ulla Ollikkala ja psykiatrinen sairaanhoitaja Nina Pajanti-Raudus kehittäneet palautumispiirakan, missä on kuusi osaa. He toteavat, että palautumisen kokonaisuus on laaja, mitä kaikki eivät välttämättä heti oivalla. Vaatii työtä, että saa itsensä hyvään tasapainotilaan. Se kuitenkin kannattaa, koska kun keho ja mieli ovat tasapainossa, voimme hyvin.

Palautumispiirakan osat ovat:
  1. uni
  2. ravinto
  3. luonto
  4. mielen valmennus
  5. kehon ja mielen aktiivinen palautuminen
  6. rauhoittuminen, keskittyminen ja rentoutuminen

Paneudutaan jokaiseen osaan hieman tarkemmin.

Hyvä uni on kaiken perusta. Sitä tarvitsee meistä jokainen. Sen aikana glymfaattinen järjestelmä vie kuonaa pois aivojen alueelta. Uni on palauttavaa, jos olo on aamulla virkistynyt ja päivän aikana energinen. Uniongelmista kielivät nukahtamisvaikeudet ja aamuöinen heräily. Palauttavaan uneen ei ole mitään hokkuspokkuskeinoja, olennaista onkin miettiä, mikä häiriöt aiheuttaa. Tärkeintä on osata (ja uskaltaa) lukea kehon viestejä. 

Kun uni on häiriintynyt, kylläisyyskeskus ei tunnista onko ravintoa saatu tarpeeksi. Moni syö väsymyksen kierteeseen hiilihydraatteja ja rasvaa – ja voi entistä huonommin. Keskeistä on säännöllinen ruokailurytmi ja tasainen energiansaanti. Ainakaan keskitien kulkijalle mikään ei ole kokonaan kiellettyä, kunhan säilyttää malttinsa houkutusten edessä.

Jo luonto itsessään on palauttava. On tutkittu, että jo kymmenen minuutin oleskelu luonnossa rauhoittaa. Ihanintahan on tietysti päästä samoilemaan metsänsiimekseen tai taivaltamaan lenkkipoluille. Jos tämä ei onnistu, onneksi kaupungeistakin löytyy puistoja. Ja esimerkiksi Jyväskylän keskustaa hellivät Harju ja Hongikonharju linnun lauluineen, männikkömetsineen ja järvimaisemineen.

Ajattelemme päivässä noin 70 000 ajatusta. On tärkeää huomata, mitä ne ajatuksemme ovat. Ovatko ne jatkuvasti kielteisiä? Silloin hermosto kuormittuu ja pinna kiristyy. Voisiko ne muuttaa myönteisemmiksi? Ihan tietoisesti. Tehdä testi miten se vaikuttaa päivänkulkuun.

Palautumisen tarve on suhteellista. Jos olet juossut koko päivän paikasta toiseen, palautumiseen ei sovellu hikijumppa vaan vaikkapa ulkona käyskentely, jooga tai meditaatio. Jos taas päivä on ollut helppo, keho ja mieli kaipaavat lisärasitusta. 

Maailma ympärillämme muuttuu, mutta ihmisen hermosto ei ole muuttunut. Meillä on parasympaattinen ja sympaattinen hermosto. Kehomme kaipaa pikemminkin olemista (parasympaattinen) kuin tekemistä (sympaattinen). Siksi päivään tarvitaan useita palauttavia taukoja. Esimerkiksi hengitysharjoituksia on hyvä ja helppo toteuttaa missä vaan. Vaikkapa autonratissa, työpöydän äärellä, asiakkaan oven takana tai kahvitauon päätteeksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näin vanhustyöhön luodaan tähtihetkiä

Tämä kirjoitukseni on julkaistu Kotiinpaluuheimon internetsivuilla  ja Instagramissa 22.5.2024. Julkaisen sen vielä täällä omassa blogissani...