15.4.2019

Sairaala omassa kodissa - totta vai tarua

Totta.

Jyväskylässä on toiminut jo vuodesta 2014 yksityinen kotisairaala.  Jyväskylän Hyvän Olon Piste Oy onkin kotisairaalatoiminnan edelläkävijä.
Yleisin kysymys kotisairaalaan liittyen on: Missä se teidän sairaala sijaitsee?
Ja vastaus on: Asiakkaan omassa kodissa.

Palvelu kun tarkoittaa sairaalatasoista hoitoa asiakkaan kotona tai palveluasumisyksikössä. Sen tavoitteena on turvata mielekäs hoito kotona laitoshoidon sijaan.





Toiseksi eniten ihmetyttää, miten kotisairaala toimii ja mitä sairauksia siellä hoidetaan?
Kotisairaala toimii yksilöllisesti, kokonaisvaltaisesti ja tarvittaessa myös ympärivuorokautisesti. Hoitojakson arvioimiseksi ja aloittamiseksi otetaan ensin yhteys asiakkaan luvalla häntä hoitavaan lääkäriin. Ennen kuin päästään aloittamaan, hänen on todettava kotona tapahtuva hoito turvalliseksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Suurin osa kotisairaala-asiakkaista saa suonensisäistä antibioottihoitoa, leikkauksen jälkeistä hoitoa tai vaativaa haavanhoitoa. Myös lempeään saattohoitoon koti soveltuu hyvin.
Yksityinen kotisairaalahoito on Suomessa vielä lapsenkengissä, vaikka sen hinta on kunnalle aina edullisempi kuin terveyskeskuksen vuodeosastohinta. Sen maksajia ovat kunnat, vakuutusyhtiöt tai asiakas itse. Tähän saakka suurin osa asiakkaista on ollut työikäisiä ihmisiä. Eikä ihme. Antaa tarinoiden ja kuvien kertoa lisää.
Hän on perheenisä ja kiireinen yrittäjä. Hän tarvitsi suonensisäistä antibioottihoitoa kolme kertaa vuorokaudessa. Ajatus sairaalassaolosta antibioottihoidon vuoksi ei houkutellut, koska vointi oli muuten hyvä. 

Hoito onnistui Hyvän Olon Pisteen ansiosta kotona. Arkiaamuisin ja -päivisin hän kävi omassa terveyskeskuksessa ja iltaisin sekä viikonloppuisin Hyvän Olon Pisteen sairaanhoitaja meni kotiin. Aikaa hoitoon kului tunnin verran jokaisena kertana. Ja hän oli tyytyväinen kun perheen arki pysyi mahdollisimman normaalina ja hän sai istua hoidon ajan kotisohvallaan vaimo ja lapset kainalossa.


Hän synnytti täydellisen vauvan, kaikki meni hienosti ja he pääsivät kotiin.
Muutaman päivän päästä tuli synnytyksen jälkeinen komplikaatio, mikä eteni äidin henkeä uhkaavaksi. Hän joutui sairaalahoitoon. Onneksi suonensisäinen antibioottihoito tehosi ja vointi koheni. Makailu sairaalassa alkoi tuntua turhalta. Mieluummin äiti ja vauva olisivat olleet kotona. Muun perheen ympäröimänä. Mukana arjessa.

Kiitos valveutuneen Jyväskylän naapurikunnan, mikä tekee yhteistyötä Hyvän Olon Pisteen kotisairaalan kanssa, perheen toive pystyttiin toteuttamaan. Äiti pääsi kotiin pikkuisensa kanssa. Sairaanhoitaja käy kolme kertaa vuorokaudessa antamassa äidille lääkettä suonensisäisesti. Niin äiti ja isä saavat hoivata kaikkia lapsiaan kotona. Vanhemmat lapset pääsevät tutustumaan uuteen perheenjäseneen. Ja pikkuinen saa olla omassa kodissa läheisten ihmisten ympäröimänä.

Hänen syöpäsairautensa eteni nopeasti. Hoidot loppuivat ja saattohoitopäätös tehtiin. Hänen, sekä hänen läheistensä toiveena oli että hän saa elää elämänsä viimeiset hetket omassa kodissa. 

Se onnistui Hyvän Olon Pisteen avulla. Aluksi sairauden tila vaihteli paremmasta huonompaan. Hyvinä hetkinä hänelle tarjottiin elämän nautintoja: ulkoilua, hemmotteluhetkiä, uunituoreita leivonnaisia, kahvittelua ystävien seurassa. Ja kun vointi huononi, hankittiin lisää apuvälineitä jotta turvallinen kotonaolo onnistui. Viimeiset viikot kuluivat niin, että ympäri vuorokauden oli joku lähellä. Jos ei hoitaja, niin omainen tai vapaaehtoistyöntekijä. Tukena ja turvana. Kipuja lääkittiin, jotta kärsimystä oli mahdollisimman vähän. Ja kun kuolema tuli, se oli kaunis. Rauhallinen. Hiljainen. Oma poika istui sängyn vieressä pitäen kädestä kiinni.

Lisätietoa Hyvän Olon Pisteen kotisairaalasta löytyy: www.hyvanolonpiste.fi Kursivoidut tekstit ja valokuvat on julkaistu aikaisemmin Hyvän Olon Pisteen Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/HyvanOlonPiste/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...