18.1.2019

Vinkki - Miten hyvin sinä voit?

Hyvinvointi on laaja käsite. Sitä määritellään ja mitataan monin eri tavoin Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos jaottelee sen kolmeen eri osa-alueeseen: terveys, materiaalinen hyvinvointi sekä elämänlaatu.
Jokainen ihminen mieltää oman hyvinvointinsa omalla tavallaan. Ihan kaikkeen emme voi itse vaikuttaa, mutta suureen osaan onneksi voimme!
PARANNA FYYSISTÄ HYVINVOINTIASI PIENIN VALINNOIN
Ihminen tarvitsee terveyttä, laadukasta ravintoa sekä sopivasti lepoa ja rasitusta, jotta voi fyysisesti hyvin. Jollekin hikinen juoksu-tai hiihtolenkki tuo euforisen olon. Toinen saa tyydytyksen kilpaurheilusta tai kuntosalitreenistä ja kolmannelle riittää rauhallinen samoilu metsänsiimeksessä. Mitä ikinä liikkumisesi onkaan, tee se hyvillä mielin. Pohdi, mikä tuo juuri sinulle hyvän olon. Jos tuntuu, että päiviisi ei mahdu liikkumistuokioita, hyötyliiku! Kulje rappuset aina kuin mahdollista ja taita välimatkat kävellen tai pyöräillen. Pienistä valinnoista kertyy paljon askeleita jokaiseen päivään.
KUULOSTELE, MITEN VOIT PSYYKKISESTI
Ovatko elämäsi osa-alueet tasapainossa? Mieti arvojasi. Vietätkö tarpeeksi aikaa yksin? Oletko sopivasti perheesi parissa? Entä muiden läheistesi ja ystäviesi? Syökö työ liikaa energiaasi? Tai kotityöt?
Löydä sopivasti itsekäs balanssi. Kun voit itse hyvin, voivat myös ihmiset ympärilläsi hyvin.
Muista, että elämäntilanteet vaihtelevat. Nuorella sinkulla on yleensä enemmän aikaa itselleen ja ystävilleen. Perheellinen uraäiti sinkoilee perheen, työn, harrastusten, ystävien ja muiden läheisten sekä omien tarpeidensa oravanpyörässä. Keski-ikäisenä ja vanhuksena taas löytyy enemmän aikaa itselle. Joskus liikaakin. Silloin voi pohtia, voisiko antaa palan itsestään vapaaehtoistyöhön, uusille harrastuksille, opiskelulle tai ystäville.
ANTAAKO MATERIA SINULLE HYVÄNOLONTUNTEEN?
Ovatko perustarpeesi kunnossa? Yksi haluaa elää askeettista elämää ja kulkea reppureissulla maasta toiseen. Toinen haluaa minimoida omaisuutensa ja elää niin niukasti kuin mahdollista. Kolmas kerää maallista mammonaa ja saa tyydytyksen laatuviineistä, huippuravintoloista, merkkilaukuista ja designhuonekaluista. Neljäs kulkee keskitietä näiden ääripäiden välimaastossa. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa elää. Pysähdy ja mieti, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Juuri tällä hetkellä.
PYSÄHDY POHTIMAAN LAADUKASTA ELÄMÄÄSI
Muiden muassa yllä mainituista asioista koostuu elämänlaatu. Nautitko elämästäsi? Teetkö sitä mitä haluat? Saatko lötkötellä riittävästi, rentoutua ja vain olla? Tuoko työsi sinulle tyydytyksen? Onko ympärilläsi tärkeitä ihmisiä vai niitä jotka syövät energiaasi?
Näitä asioita kannattaa välillä pysähtyä pohtimaan, koska niin ihminen kuin tilanteet muuttuvat koko ajan. Siispä: Mitä haluat muuttaa elämässäsi? Millaiseksi haluat sen muuttaa? Miten aiot sen toteuttaa?

Yllä oleva tekstini on julkaistu 18.1.2019: https://www.facebook.com/Valmentamo/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...