18.1.2019

Vinkki - Hyvä minä!

"Ei ole mitään järkeä yrittää olla kuin toiset, silloinkaan kun siihen olisi ryhmäpaine. On pikemminkin syytä rentoutua ja vain olla oma itsensä."
Yllä olevaan japanilaisen kirjailijan viisauteen sisältyy paljon. Melkein kaikki. Ihminen on ainutlaatuinen yksilö. Olkaamme kuin kukat, puut ja eläimet. Kukin hieman erilaisia, mutta rinta rottingilla ylpeitä siitä. Nauttikaamme elämästä rennosti, hyväksyvästi ja uteliaasti.
Helpommin sanottu kuin tehty, eikö niin?
KUKA MINÄ OIKEASTAAN OLEN?
Luokitteletko itsesi ammattisi kautta? Arvostatko itseäsi sen mukaan mitä teet? Olet jonkun lapsi, ehkä sisarus, vanhempi, puoliso. Olet saattanut koko elämäsi ajan kuulla olevasi ahkera, kiltti, tunnollinen, kielitaitoinen, huono laulaja, mutta hyvä autoilija. Tai laiska, pahasuinen, äkkipikainen, taiteellinen ja urheiluhenkinen. Tulevatko kaikki määritelmät ulkoapäin? Ja sen vuoksi sinä itsekin kuvittelet olevasi sen mukainen? Mieti, minkälainen oikeasti olet ja haluat olla. Juuri nyt. Luo siitä oma minäkuvasi tähän hetkeen.
VAIN MUUTOS ON PYSYVÄÄ
Olet ollut lapsena tietynlainen. Nuoruus on tuonut mukanaan uusia tuulia. Myös aikuisuus on muovannut sinua ja tekee sitä koko ajan. Sinä saat muuttua. Eikö olekin ihanaa! Sinun solusi uusiutuvat jatkuvasti, miksi
siis mielesikin ei saisi muuttua? Se on kasvua ihmisenä.
Sinun kannattaa kokeilla elämässäsi erilaisia asioita. Eivät kaikki tunnu omilta tai johda mihinkään. Mutta olethan saanut taas uuden kokemuksen. Ehkä jopa elämyksen. Ihmiset ympärillä saattavat kohista, että miksi teet sitä ja tätä tai etkö löydä paikkaasi maailmassa. Mutta mitä siitä? Sinä elät omaa elämääsi ja he omaansa. Ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Silti yhtä hyviä.
ARVOSTA ITSEÄSI ENEMMÄN KUIN SUURINTA IDOLIASI
Mieti ihmistä, jota arvostat. Minkälaisia ominaisuuksia hänellä on? Mitä hän tekee? Miltä hän näyttää. Mieti sitten itsestäsi samoja asioita. Mitä eroja huomaat? Minkälainen haluat olla? Mitä sinun pitää tehdä sen eteen? Etene rauhallisesti askel askeleelta.
Ota rauhallinen hetki ja kirjoita paperille sinua kuvaavia adjektiiveja. Joillekin ne ehkä syntyvät helposti, toisen pitää miettiä tovi ja kolmas ei meinaa keksiä niitä ollenkaan. Sinne kertyy ehkä: ahkera, mukava, kiltti, reipas, mukavuudenhaluinen, ärhäkkä, kiivas, oikeudenmukainen, hauska, sydämellinen, huolellinen, tehokas, hassu... Huomaatko, oletkin tosi ihana!
TSEMPPAA MAAILMAN PARASTA TYYPPIÄ
Kun onnistut, taputa itseäsi olkapäälle ja sano: Hyvä minä! Jos oikein haluat revitellä, tuuleta ihan olan takaa. Hyppää ilmaa ja ime sisääsi onnistumisen fiilistä. Se tunne säilyy mukanasi vuosikaudet eteenpäin. Siitä saat tsemppiä vaikeimpinakin aikoina.
Yllä oleva tekstini on julkaistu 11.1.2019: https://www.facebook.com/Valmentamo/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...