15.5.2020

Kävely on mun juttu

Olen nauttinut kävelemisestä niin kauan kuin muistan. Kun olin lapsi, perheeni siirtyi usein paikasta toiseen kävellen. Teimme myös paljon metsäretkiä. Kävelystä tuli jo silloin osa minua. Nuorena ja aikuisena sama on jatkunut. Olen opettanut esimerkilläni omat lapsenikin nauttimaan kävelystä. Se on vaan niin parasta!

Kävelemään voi lähteä silloin kun siltä tuntuu ja melkeinpä säällä kuin säällä. Kummoisia varusteitakaan ei tarvitse olla. Kunnon kengät ovat tärkeät, mutta muuten on sama missä asussa tallustaa. Välillä voi löntystellä ja joskus astella rivakammin. Usein kutsuu metsäpolku, mutta cityvaelluskin on poikaa. Kävely on ihanaa niin yksin omissa mietteissään kuin kaksi- tai nelijalkaisen kaverin seurassa. Ai että kun tykkään.

Nautin myös siitä kun joku vanhusasiakkaamme lähtee kanssani pienelle päiväkävelylle. Sen ei tarvitse olla kuin vartin pyrähdys, niin ihmeitä tapahtuu. Vanha ihminen piristyy kummasti. Tuon pienen hetken aikana hän saa liikuntaa, happea ja toisen ihmisen seuraa. Ja kun hitaasti kävellen ulkoillaan, ehditään huomata kaikkea mielenkiintoista ympärillä; kauniit kukkaset, oravanpoikaset, hiirenkorvat puiden oksilla.

Löysin Anna-lehden internetsivuilta 3.2.2017 kirjoitetun artikkelin siitä mitä kävely kertoo kaltaisestani kävelyyn hurahtaneesta ihmisestä. Alla on kuusi kohtaa suoraan artikkelista. Selitykset ovat osittain minun, osittain lehden.

Olet luova
Jo vuosia sitten huomasin, että kävellessä putkahtavat kaikki parhaat ideat vaikka niitä ei edes tietoisesti mieti. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan koehenkilöiden luovuus parani 60% kun he kävelivät verrattuna siihen että he istuivat paikoillaan.

Arvostat luontoa

Kävely tapahtuu raikkaassa ulkoilmassa luonnonhelmassa. Kävelijä saa luonnosta voimaa ja arvostaa sitä.

Olet visuaalinen
Autolla ja pyörällä liikkuen maisemat vilahtavat nopeasti ohi. Kävellessä taas ehtii huomata eri tavalla luonnon kauneuden, rakennusten rosoisuuden, ihmiset, eläimet, kaiken.

Pidät huolta terveydestäsi
Jo 15 minuutin kävely päivittäin on hyvä terveydelle. Saati sitten kun tallustaa vieläkin enemmän.

Olet löytänyt mainion tavan rentoutua
Kävely on kuin terapiaa. Se poistaa stressiä, rentouttaa ja piristää.

Olet tuottelias
Ja kun on stressitön, rento ja pirteä, saa enemmän aikaiseksi niin yksityiselämässä kuin työssäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...