23.5.2020

Ajatuksenvirtaa avoimesta yliopistosta

Olin jo valmistunut yo-merkonomiksi. Silti kirjoittamisen kipinä sai minut ostamaan pääsykoekirjan. Hakisin opiskelemaan yliopistoon journalistiikkaa. En sitten hakenut. Koin yliopisto-opiskelut ehkä liian teoreettisiksi, työnsin pääni pensaaseen ja luovutin.

Tein kymmenisen vuotta markkinointi- ja myyntiuraa. Opiskelin lähihoitajaksi, life coachiksi. shindo-ja yinjoogaohjaajaksi, validaatiohoitajaksi ja suoritin vanhustyön erikoisammattitutkinnonkin. Tästä kombinaatiosta olen kyllä kirjoittanut aikaisemminkin. Haaveeni oli tehdä tästä kaikesta itselleni unelmien työ. Ei se saanut tuulta purjeisiinsa yrittäjänä eikä se tunnu saavan nyt palkkatöissäkään. Tienattava on ja se on hinta sille ettei aikaa ja varsinkaan energiaa muuhun juuri jää. Noidankehä pyörii vimmatusti.

Tutkailin sitten maaliskuussa jälleen kerran avoimen yliopiston opintoja. Silmieni eteen pumpsahti "Journalismi ammattina 5 op" -kurssi. Sen toteutti Helsingin avoin yliopisto ja se oli ihan huippu! Koulutus kesti kaksi kuukautta. Piti sisällään neljän nimekkään journalistin luennot ja viisi opettavaista tehtävää. Se toteutettiin verkkokurssina. Kaikki sujui hienosti. Nautin koko ajan. Kurssi opetti minulle senkin, että mikään uutistoimittaja en halua olla. Nautin tarinoiden kirjoittamisesta ja kuvajournalismin tekemisestä. Niitä kohti aion nyt tähytä. Journalistina voi työskennellä myös ilman journalistin koulutusta. Sitä polkua ajattelin nyt hitaasti lähteä etenemään.

Ajattelin että seuraava etappi olisi avoimen yliopiston"Viestintä ja media 25 op". Tutkaillessani kurssin sisältöä, huomasin että se ei ehkä kuitenkaan ole minun juttuni. Koulutus pitää sisällään paljon tenttejä ja niihin luettava kirjallisuus on englanninkielistä. No mitäs sitten?

Seuraavaksi löysin "Kirjallisuuden perusopinnot 25 op". Vaatii suuren määrän lukemista, mutta sehän on parasta. Vihdoinkin voisin perehtyä suomalaisiin ja ulkomaalaisiin klassikkoteoksiin. Opintokokonaisuuden pystyisin suorittamaan verkossa omaan tahtiini. Ilmoittautua sinne voi milloin vaan eli voisin aloittaa opiskelun jo kesällä. Pureskelen tätä viikonlopun yli ja maanantaina taidan painaa ilmoittaudu-nappulaa. Innostaa!

Kovasti kiinnostaa myös "Kirjoittamisen perusopinnot 30 op". Olisikin hieno jatkumo edellä mainituille. Tuohon opintokokonaisuuteen ei niin vaan mennäkään, vaan sinne haetaan. Seuraava haku on lokakuussa 2020 tammikuussa alkavalle kurssille. Laitan tämän mietintämyssyyn ja tunnustelen, miltä tuntuu sitten syksyllä.

Tunnen tarvitsevani kirjoittajana lihaa luiden ympärille. Näiden opintojen kautta sitä kyllä saisin. Enkä opiskele vaan jotakin varten vaan siksi että oppiminen on niin mukavaa. En nauti nippelitiedon pänttäämisestä ja ulkoa opettelusta. Haluan saada erilaisia näkökulmia, tuoreita ajatuksia, vanhoja  viisauksia ja rikkaita ilmaisumuotoja.

Avoimelle yliopistolle nostan hattua. Se mahdollistaa tasokkaan opiskelun kenelle vaan. Ei kysytä ikää tai koulutustaustaa. Opintojen hintakaan ei päätä huimaa. Tämä on kyllä ihan mahtava mahdollisuus. Kiitos siitä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Löytämisen riemua

Ajattelin jakaa täällä blogissa entistä useammin henkilökohtaisia vanhuskohtaamisiani. Vanhusten ainutlaatuiset elämäntarinat ansaitsevat tu...