9.3.2019

Geronomiliitto puhuu silkkaa asiaa

Alla oleva teksti on suora lainaus geronomiliiton internet-sivuilta. Itse olen kaikesta aivan samaa mieltä enkä voisi ilmaista asiaa tämän paremmin.

Toivon sydämeni pohjasta, ettei tämäkin jää vain kauniiksi lauseiksi. Nyt oikeasti tarvitaan sitä asennemuutosta ja panostamista oikeisiin, tärkeisiin asioihin!

Itku tuli kun luin miten paljon eilen kaatunut sote-soppa on niellyt valtion varoja. 200 miljoonaa euroa! Tähän aiheeseen palaan vielä sitten kun pystyn. Vielä en.

"Geronomiliitto tuomitsee hoivakodeissa ilmenneet, erityisesti tehostettua palveluasumista koskeneet järkyttävät epäkohdat. Hoivan ja hoidon laadusta on liiton mielestä säädettävä lailla, mutta asiaa tulee tarkastella laajemmin kuin pelkän hoitajamitoituksen parantamisen kautta. Lain toteutumista on myös seurattava. Henkilöstön tulee olla osaavaa ja koulutettua. Henkilöstömäärä tulee suhteuttaa asiakkaiden hoidon tarpeeseen.

Geronomiliitto kritisoi vanhusten hoidon yksioikoista linjausta, jonka mukaan vanhuksen tulee asua kotona mahdollisimman pitkään. Tämä tarkoittaa yhä huonokuntoisempia kotona asuvia vanhuksia, joilla hoidon ja palveluiden tarve on suuri. Hoitajamitoituksia kohdennetaan ympärivuorokautiseen hoivaan, mutta yhä vaativampi kotihoito jää mitoituksen ulkopuolelle. Kotihoidon saatavuutta ja resursseja on lisättävä.

Palveluohjauksella ja neuvonnalla on mahdollista kohdentaa palveluja oikea-aikaisesti vanhuksen todellisen tarpeeseen. Myös omaiset ja heidän tilanteensa on otettava paremmin huomioon hoitoa suunniteltaessa. 

Vanhuspalvelujen on kaikissa vaiheissa oltava vanhusta arvostavaa ja ikääntymistä laaja-alaisesti ymmärtävää. Vanhuksen elämäntilanne on otettava huomioon kokonaisvaltaisesti. 

Geronomiliitto peräänkuuluttaa vanhuspalvelun laadun takaamiseksi moniammatillista yhteistyötä. Vanhustyön alalle koulutetaan eri alojen osaajia, joiden yhteinen osaaminen mahdollistaa ihmistä kunnioittavan asiakaslähtöisyyden.

Geronomiliitto korostaa, että työntekijöiden on voitava tehdä työnsä korkeaa ammattietiikkaa noudattaen. Tällä on suuri merkitys henkilöstön jaksamisen ja pysyvyyden ja suoraan myös palvelujen laadun kannalta. Työntekijöillä on oltava eettisesti kestävät työolot, jotta he voivat toteuttaa laadukasta vanhustyötä. Tämä kattaa hoidon lisäksi vanhuksen tukemisen arjen eri toiminnoissa tämän omien voimavarojen mukaisesti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...