24.4.2023

Perhehoito osa 3: Perhehoitoliiton monisäikeisyys ihastuttaa

Kirjoitan tämän kevään aikana neliosaisen sarjan perhehoidosta. Sivusin aihetta jo helmikuussa kun pohdin uusia ideoita työrintamalla ja siteerasin Jaakko Valvannetta. Nyt asiat ovat edenneet ja haluan avata aihetta enemmänkin. Keskityn ikäihmisten perhehoitoon, koska se on minun juttuni ja ansaitsee saada julkisuutta. Kaiken kukkuraksi se on yksi keino helpottaa vanhustyön ahdinkoa. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa löydät otsikoilla: Mitä ihmettä se on? ja Laadukas ennakkovalmennus ihmetyttää

Oliko tämä tähtiin kirjoitettu?

Näin pohdin, kun viestinnän täydennyskoulutukseni työssäoppimispaikan valinta tuli ajankohtaiseksi. Mielessäni oli vain yksi vaihtoehto: Perhehoitoliitto. Sinne pääsin ja sinne menin. Intuitioni johdatti minut yhtä vahvasti sinne kuin palvelumuotoiluopintojeni työssäoppimisjaksolle Muistiliittoon. En osaa sanoa miksi järjestöt kutsuvat. Ehkä siksi kun kolmannesta sektorista minulla ei juurikaan ole työkokemusta, mutta nyt olen saanut huomata miten mukavia ihmisiä niissä työskenteleekään ja miten tärkeää työtä he tekevät. Tekemisessä on meininkiä ja sydän vahvasti mukana.

Perhehoitoliiton tehtäväkirjo hengästyttää

Omilla internetsivuillaan Perhehoitoliitto kertoo olevansa siksi, että perhehoitajat voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli sijoitetuista lapsista ja nuorista, vammaisista lapsista ja aikuisista, mielenterveyskuntoutujista ja ikäihmisistä huolehtimiseen. Lisäksi pyrkimyksenä on, että hyvää perhehoitoa on tarjolla kaikille sitä tarvitseville. Tässä suuriin saappaisiin astuvat toimeksiantosuhteisen perhehoidon osalta mukaan hyvinvointialueet. Kun työntekijät siellä ovat ajantasalla ja innokkaita, informoivat he apua tarvitsevia ja heidän läheisiään perhehoitomahdollisuudesta. Lumipallo lähtee pyörimään kun sille annetaan vauhtia.

Perhehoitoliiton tärkeä tehtävä on siis olla toimeksiantosuhteisten perhehoitajien etujärjestö. Se toimii myös valtakunnallisena asiantuntijajärjestönä. Perhehoitoliiton muodostaa 25 yhteisöä joista 20 on perhehoitoyhdistyksiä. Työ Perhehoitoliitossa pitääkin sisällään ainakin vaikuttamista, viestimistä, tiedottamista, kouluttamista, opastamista ja kehittämistä.

Itse pääsin kurkistamaan viestintämaailmaan

Seitsenviikkoisen työssäoppimisjaksoni aluksi perehdyin Perhehoitoliiton taustoihin. Olin toki jo hieman kärryillä koska ikäihmisten perhehoidon ennakkovalmennus alkoi olla loppusuoralla. Nyt kuitenkin pureuduin syvemmin esimerkiksi liiton strategiaan, viestintäaasioihin ja hankemaailmaan. Tehtäviäni olivat esimerkiksi hyvästella viestinnän keinoin päättyvä hanke ja vastaanottaa uusi hanke. Suunnittelin uusien tuotteiden viestintästrategiaa ja toteutin sen yhteistyössä hankepäällikön kanssa. Muitakin mielenkiintoisia tehtäviä minulla oli ja tulee vielä kahden viikon ajan olemaan. Onnekseni jaksoni ajalle sattui myös Perhehoitoliiton 40-vuotisjuhlaseminaari mitä vietettiin perjantaina 21.4.2023 Jyväskylässä. Olin siellä mukana ja tiukasti minuun juurtunut markkinointipersoona pääsi siellä valloilleen kun jaoin osallistujille nimineuloja. Kaikki seminaarin puheenvuorot olivat ihan huippuja ja asiantuntevia, kakkukahvit maistuivat makoisilta ja tunnelma nousi puheensorinan siivittämänä kattoon asti.

Milloin perhehoidosta tulee yksi merkittävimmistä hoitomuodoista?

Sitä jään odottamaan. Se kun vastaa niin lasten, nuorten, vammaisten, mielenterveyskuntoutujien kuin ikäihmistenkin osalta sote-alan ahdinkoon. Se on oiva ja vaikka kuinka isoksi kasvava vaihtoehto kunhan perhehoitajien asema saadaan kohdilleen ja tietoa jaettua kaikelle kansalle. Isoja sanoja, mutta jokainen niistä on täyttä totta.

Koska itse työskentelen ikäihmisten perhehoidon parissa, laitan jakoon linkin uunituoreeseen esitteeseen. Oletpa sitten päättäjä, hyvinvointialueen työntekijä, omaishoitaja, ikäihminen, hänen läheisensä tai muuten vaan perhehoidosta kiinnostunut, suosittelen lukaisemaan. Se on lyhyt ja ytimekäs tietopaketti siitä  Mitä ikäihmisten perhehoito on?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...