30.3.2023

Perhehoito osa 1: Mitä ihmettä se on?

Kirjoitan tämän kevään aikana neliosaisen sarjan perhehoidosta. Sivusin aihetta jo helmikuussa kun pohdin uusia ideoita työrintamalla ja siteerasin Jaakko Valvannetta. Nyt asiat ovat edenneet ja haluan avata aihetta enemmänkin. Keskityn ikäihmisten perhehoitoon, koska se on minun juttuni ja ansaitsee saada julkisuutta. Kaiken kukkuraksi se on yksi keino helpottaa vanhustyön ahdinkoa.

Muutama lause perhehoidosta ja Perhehoitoliitosta yleisesti

Perhehoitoliitto luotsaa hyvinvointialueiden kautta perhehoitoa. Sitä järjestetään lapsille ja nuorille, vammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja ikäihmisille. Se on valtakunnallinen toimeksiantosuhteisten perhehoitajien etujärjestö ja perhehoidon asiantuntijajärjestö. Perhehoitoliitto vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa sekä tukee perhehoitajia ja perhehoidossa hoidettavia.

Se tukee myös jäsenyhdistystensä vapaaehtoistoimintaa,  kouluttaa vapaaehtoisia sekä neuvoo yhdistystoimintaan liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto vaikuttaa perhehoitajien aseman parantamiseen ja  perhehoidon kehittämiseen.

Mistä löydän lisätietoa?


Jos ikäihmisten perhehoitajuus kiinnostaa, suosittelen klikkaamaan Perhehoitoliiton nettisivuille. Sieltä löytyvät tiedon lisäksi liiton ihmisten yhteystiedot ja linkit  hyvinvointialueiden  yhteystietoihin. Kannattaa kurkata myös Facebookiin, Instagramiin, Twitteriin ja YouTubeen. Kaikissa niissä on paljon ajantasaista asiaa mukavalla tyylillä esitettynä. 

Minustako ikäihmisten perhehoitaja?


Perhehoitajalle ei ole koulutusvaatimuksia mikäli hoidettavia on maksimissaan neljä. Kuitenkin lakisääteinen ennakkovalmennus on jokaisen käytävä. Jatkossakin perhehoitajalle järjestään koulutuksia ja vertaistukitapaamisia sekä jaksamisesta, vapaista ja sosiaalisista eduista pidetään huolta.

Jos mielenkiinto herää edes vähän, tarkista ihmeessä edellisen kappaleen linkin kautta milloin omalla hyvinvointailueellasi on ikäihmisten perhehoidon ennakkovalmennus. Siellä löytyy myös yhteyshenkilön tiedot.

Perhehoidon monet muodot


Ikäihmisten perhehoitoa voidaan siis järjestää joko ikäihmisen omassa kodissa tai perhehoitajan kodissa. 

Pitkäkestoisessa, ympärivuorokautisessa hoidossa hoidettava asuu perhehoitajan kodissa, siis perhekodissa.Tämä hoitosuhde kestää yleensä vuosia. 

Lyhytkestoisessa, ympärivuorokautisessa hoidossa tuurataan yleensä omaishoitajaa, toista perhehoitajaa tai ollaan tukena esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Se voi tapahtua ikäihmisen omassa kodissa tai perhehoitajan kodissa. 

Osavuorokautinen perhehoito toteutuu myös joko ikäihmisen omassa kodissa tai perhehoitajan kodissa silloin kun tarvetta ympärivuorokautiselle hoidolle ei ole. Se tuo ikäihmisen elämään virkistystä, vaihtelua ja tukea arjen toiminnoissa tarjoten esimerkiksi omaishoitajalle mahdollisuuden vapaaseen tai työssäkäyntiin.

Tulipa tähän paljon asiaa, vaikka kerroin vain pienen siivun. Linkkien kautta pääset asiaan syvemmin kiinni. Voit viestittää minulle ajatuksiasi. En ehkä osaa vastata, mutta ohjaan eteenpäin. Sarjan seuraava osa käsittelee perhehoidon ennakkovalmennusta. Pysy kuulolla!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...