10.2.2023

Kun Jaakko Valvanteen silmät avautuivat

Minulla on monia vanhustyön guruja esikuvinani. Yksi heistä on Jaakko Valvanne. Hänen ajatuksistaan olen kertonut lähes päivälleen neljä vuotta sitten. Kannattaa lukaista koska ne ovat ihan huippuja!

Lueskelin Perhehoitoliiton lehteä. Sieltä minua katsoivat tutut kasvot. Jaakko Valvanne pakinoi suhteestaan perhehoitoon. Hän kertoi vuonna 2012 ajattelevansa ikäihmisten perhehoidosta sen olevan marginaalinen, vähemmän tärkeä palvelumuoto. Pari vuotta sitten hänen tuttavansa, perhehoidon asiantuntija Raija Leinonen, oli pyytänyt häntä puhumaan ikäihmisten perhehoidon koulutuspäiville. Ja hän oli päättänyt suostua.

Hän perehtyi aiheeseen perhehoitoliiton materiaalin avulla ja silloin ne hänen silmänsä avautuivat. Kun hän katsoi videoita perhehoidon iäkkäistä asiakkaista, perhehoitajista ja kunnan (nykyään hyvinvointialueen) edustajista hän alkoi omien sanojensa mukaan vähitellen tajuta miten tärkeästä palvelusta on kyse. Hän kertoo perhehoitajien valmennuskansion yllättäneen hänet selkeydellään, osallistuvuudellaan ja asiantuntevuudellaan. Hän oli myös ihmeissään niistä tieteellisistä tutkimuksista joita ikäihmisten perhehoidosta on maassamme tehty.

Hänen omin sanoin: "Lopullinen valaistumiseni tapahtui viime syksynä ikäihmisten perhehoidon koulutuspäivillä kun sain kuulla kokemuksia perhehoidosta eri puolilta Suomea ja pääsin tapaamaan perhehoitajia. Ymmärsin lopultakin, miten hienoa ja merkittävää työtä he tekevät."

Tämän hetkisen perhehoitoon perehtymiseni perusteella olen Jaakko Valvanteen kanssa kaikesta yllä mainitusta samaa mieltä. Kun vanhustenhoito muun sote-alan kanssa rypee kriisissä ja työntekijäpulassa, on tässä aivan mahtava lääke sitä helpottamaan. Aion osaltani tehdä perhehoitoa tunnetummaksi. Tulette siis kuulemaan siitä jatkossakin. Samoin siitä, kuinka pitkälle itse tulen etenemään sillä saralla.

Perhehoitoliiton internetsivuilta löytyy paljon selkeästi esitettyä tietoa siitä kiinnostuneille.






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...