17.2.2024

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan aikaisemmat osat löytyvät kukin yhden klikkauksen takaa: Mitä ihmettä se on?Laadukas ennakkovalmennus ihmetyttää, Perhehoitoliiton monisäikeisyys ihastuttaaOmaishoitajan tukena heidän omassa kodissaan ja Pitkäaikaisessa perhehoidossa ollaan yhdessä yötä päivää


Ikäihmisten päiväkeskus voi sijaita perhehoitajan kodissa


Kun kävin perhehoitajan ennakkovalmennusta, minulle oli itsestään selvää että ykkösvaihtoehto minun perhehoitajan työlleni on päiväkeskus omassa kodissani. Nautin kun saan luoda ikäihmisille tähtihetkiä. Kokata, jumpata, ulkoilla, muistella, juhlia merkkipäiviä, laulaa ja nauraa yhdessä. Vastaavaa toimintaa suunnittelin yrittäjänä jo reilu 10 vuotta sitten. Se tyssäsi kuitenkin kysymykseen: Kuka maksaa? Ja on ihan oma tarinansa...

Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluopas avaa palveluidensa sisältöjä


Perhehoitoon kuuluu säännöllinen päiväaikainen perhehoito mikä tulkitaan lyhytaikaiseksi perhehoidoksi. Se on toistuvaa ja suunnitelmallista. Hoidon kesto on 8-10 tuntia. Osapäiväisessä perhehoidossa vietetään enintään 10 tuntia ja se on vaihtoehto päiväkeskukselle. Molemmat tapahtuvat perhekodissa.

Kotihoidon sivuilla kerrotaan päivätoiminnasta mikä on tarkoitettu omaishoidettaville ikääntyneille. Päivötoiminta tukee omaishoidettavien ja omaisten jaksamista arjessa. Palvelu on määräaikaista. Tarvittaessa järjestetään edestakainen, maksullinen kuljetus asiakkaan kotoa päivätoimintaan.

Ihan liikaa termejä, mitkä sekoittavat pään


Olen itse pyöritellyt reilun vuoden perhehoidon termejä, eivätkä ne vieläkään avaudu kunnolla. Ne ovat sekava viidakko. Jos ne eivät ole selviä perhehoitajalle, miten ne voisivat olla palvelun tarvitsijoille? Eivät ne olekaan.

Yhtä epäjohdonmukaiselta vaikuttaa palveluntarjoajan ja -tarvitsijan kohtaaminen.

Yritän vääntää itselleni tätä kuviota rautalangasta


1. Olen perhehoitaja, joka haluaa tarjota kotinsa esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin kahdeksaksi tunniksi neljälle ikäihmiselle kerrallaan. He voivat olla omaishoidettavia, jolloin tuetaan omaishoitajan ja - hoidettavan kotona jaksamista. Jos hoitaja ei voi kuljettaa omaistaan perhekotiin, taksi toisi kuten kotihoidon sivuilla kerrotaan (katso yltä).

2. Ensimmäinen ongelma koituu siitä että perhehoitajan kotiin taksikuljetusta ei järjestetäkään. En yhtään tiedä miksi. Voisiko joku selvittää tämän?

3. Minun kotini on katsottu sopivaksi päiväaikaisen perhehoidon pitopaikaksi. Silti asia ei voi edetä perhehoidon koordinaattorin ja asiakasohjaajien kautta. Olen selvittänyt asiaa. Taaskaan en ymmärrä. Olen lähestynyt myös päällikkötasoa, mutta kukaan heistä ei ole kommentonut minulle yhtään mitään.

4. En luovuta. Koska silloin sydän kun tietää, se tietää ja sitä on seurattava. Olen ensi viikolla yhteydessä jälleen kerran Keski-Suomen hyvinvointialueen ikäihmisten palvelujen päälliköihin. Lähestyn myös 
aluevaltuuston päättäjiä. 

5. Maalaisjärkeni ei ymmärrä mikä tässä on ongelmana. Varsinaisiin päiväkeskuksiin on tunkua ja niissä asiakkaat viipyvät nykyään vain neljä tuntia. Siinä ajassa ei omaishoitaja ehdi kovin montaa kertaa huokaista ja hoidettavallekin aika on lyhyen tuntuinen. Miksi siis ei oteta auttaviksi käsiksi perhehoitajia, jotka avaavat kotiovensa kahdeksaksi tunniksi, tarjoavat seuraa, hoivaa, vaihtelua ja kotiruokaa?

Tuo yllä olevahan on selvää pässinlihaa!


Käärin siis hihani. Lähestyn päättäviä ja toimeenpanevia elimiä. Uskon ja toivon. Päätän tämän perhehoitosarjan kuitenkin nyt tähän. Kiitän kaikkia lukijoita, joita oli ilahduttavan paljon. Kiitos! Ja lupaan kertoa, miten minun asiani eteni tässä haastavassa labyrintissa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...