21.8.2020

Mummolan kesämuistot tulvahtivat mieleen

Oli lauantai-ilta. Kaikki istuivat saunanpuhtaina tuvassa. Mummo, pappa, vanhempani, veljeni ja minä. Ikkunoista pilkottivat omenapuut, viinimarjapensaat ja viljapellot. Joimme laseistamme mummon marjamehua ja tuijotimme televisiota. Lauantaitanssit! Joka viikkoinen ilo isovanhemmilleni ja nyt kun me olimme paikalla, meille kaikille. Silloin televisio-ohjelmiin keskityttiin. Juontajia palvottiin. Elettiin joka solulla juuri sitä hetkeä. Oi sitä 70-luvun lauantai-illan huumaa.

Pappa lähti kävellen pieneen kyläkauppaan. Nappasi kauppakassin eteisen naulasta mukaansa. Mummo oli varmaankin tehnyt ostoslistan. Verkkaiseen kun käveli, viipyi reissullaan aika kauan. Mutta joka kerta toi tuomisia lapsenlapsilleen. Lasinen pieni limsapullo suhautettiin auki ja jaettiin veljen kanssa millilleen tasan. Se oli ehkä omenaporetta tai punaista jaffaa. Jäätelö syötiin heti. Se oli jo vähän sulanut ja maistui mummolan kesältä. 

Mummon leivinuunissa tehty makaronilaatikko, ruisleipä ja pullat! Sihisevä kotikalja ja makea marjamehu! Niiden maun tunnen vieläkin suussani ja tuoksun nenässäni. Näen silmieni edessä kuinka hikikarpalo pyörii mummon otsalla kun mehumaija porisee puuliedellä. Tai kun hän työntää leipälapiolla limpun uuniin.

Oi, noista ajoista on vierähtänyt vuosia. Olen onnekas, kun mummola on vielä olemassa. Se on nykyään sukumme kesäpaikkana. Käyn siellä useita kertoja vuodessa. Viimeksi eilen. Tuvan seinällä mummo ja pappa katsovat meitä totisin ilmein potretissa. Minä tiedän että he iloitsisivat siitä että käymme. Siitäkin, että jälleen uusi sukupolvi on syntynyt.

Kierrän joka kerta mummolan pihapiirissä ja kauempanakin niissä paikoissa, missä lapsina leikimme. Aistin ne tunnelmat mitä silloin tunsin. Nappaan pensaasta viinimarjan tai vadelman. Omenapuusta omenan. Perenapenkistä kukkakimpun. Pala mummolaa. Pala historiaa. Pala minua. Tuntuu arvokkaalta.

PS. Olen huomannut, että kirjoituksiani luetaan säännöllisesti. Kiitos teille kaikille <3 Olisi kiva vaikkapa kommenteissa tai sähköpostitse (osoite löytyy etusivulta) kuulla keitä olette (vanhustyön ammattilaisiako?) Minkälaisia juttuja haluatte? Onko vanhusaiheinen blogi kiinnostava?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...