4.11.2019

Valinta on sinun


Istun autonratissa. Moni muukin istuu. Jonotamme neljän ruuhkassa liikennevaloissa. Jono ei tunnu etenevän yhtään. Joku kiilaa viereiseltä kaistalta eteeni. Tämäkin vielä! Nyt meni hermot. Kihisen naama punaisena ja nyrkkiäkin taidan heristää. Mutta mitä raivoaminen auttaa? Ei yhtään mitään. Muut sitä eivät edes huomaa, mutta itselle tulee paha olo. Verenpaineet nousevat, panta kiristää päätä ja poskilla on raivon puna. 

Voisinko valita toisin? Ruuhkassa istuessani kuuntelisinkin leppoisasti mielimusiikkiani. Laulaisin tai ehkä hyräilisin mukana ja jos joku ajaisi eteeni, antaisin ajaa. Hänellä on siihen tarve eikä se ole minulta pois.

Opiskelin life coahing-opinnoissani myös kognitiivista käyttäytymisteoriaa. Sen avulla voi muuttaa tietoisesti ajatteluaan, jolloin se vaikuttaa suoraan tunteisiin ja toimintaan. Muistin opit joitakin vuosia ja elinkin niiden mukaisesti, mutta ne ovat kummasti hiipuneet mielestä pois. Tarvittiin muistuttajia. Katsoin brittidokumentin vaihdevuosista. Siinä testattiin naisryhmää. Opetettiin kognitiivisen terapian keinoja. Naiset ottivat ne kuukauden ajaksi osaksi elämäänsä ja pitivät  päiväkirjaa. Kun tuloksia sitten purettiin, ne olivat hämmästyttäviä. Ne muuttivat jokaisen elämää pysyvästi mielekkäämpään suuntaan.

Samaan aikaan luin Mark Mansonin kirjaa ja siinä opastettiin saman suuntaisilla tavoilla; sinulle tapahtuvia asioita et voi valita, mutta suhtautumisesi niihin voit. Esimerkiksi kun tulet rankan työpäivän jälkeen kotiin ja eteinen on täynnä kenkiä ja reppuja. Hermostutko, suututko ja räjähdätkö? Tulet itse raivopääksi ja tartutat sen kaikkin muihinkin. Vai lasketko kymmeneen ja mietit että ai kun kivaa, lapseni on kotona. Hänen luonaan on myös kavereita. Ihanaa, että hänellä on kavereita ja mahtavaa että he viihtyvät meillä. Sinulle tulee hyvä mieli ja levität sitä myös ympärillesi. 

Kannattaa kokeilla. Helppoa. Mutta kuitenkin niin vaikeaa. Koska omaa, totuttua toimintatapaa pitää lähteä tietoisesti muuttamaan. Se on kuitenkin ainoa tie muutokseen, sillä vain itseämme me voimme muuttaa. Emme ketään muuta.

Tämä kirjoitukseni julkaistiin 4.11.2019 https://www.facebook.com/sinullekin/ 
Kannattaa käydä lukemassa sieltä muitakin upeita juttuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...