3.12.2018

Vinkki - Avaa mielen solmuja rentoutumalla

Joskus menee liian lujaa. Töissä. Opiskeluissa. Kotona. Vapaa-ajalla. Mieli yrittää ratkoa ongelmia, keksiä ratkaisuja. Mikään ei etene. Sydän lyö vimmatusti. Stressi puskee päälle. On kiire, kiire, kiire.
PYSÄHTYMINEN ON PAKOLLISTA
Jos ei osaa tai ymmärrä itse pysähtyä, tulee stoppi ulkopuolelta. Se voi olla fyysinen tai psyykkinen sairastuminen. Onnettomuus. Tapaturma. Jokin, mikä pakottaa pysähtymään. Lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi. Kun mieli sitten tyhjenee ajatuksista, menneen vatvomisesta ja tulevaisuuden suunnittelusta, vapautuu aivoista tilaa. Ja kun kovalevy ei ole enää tupaten täynnä, mahtuu sinne uutta. Erilaisia oivalluksia ja asioita.
RENTOUTUMINEN ON ELINEHTO
Nykymaailmassa ärsykkeitä on paljon ja niitä tulee lähes yötäpäivää. Ihminen on jatkuvassa valmiusasemassa ottamaan vastan viestejä. Puhelimesta. Sähköpostista. Internetistä. Radiosta. Televisiosta. Kasvokkain. Niinpä tarvitaan myös vastapainoa. Vain olemista.
Rentoutumisesta onkin tullut entistä tärkeämpää. Ja vaikeampaa. Kiireinen ihminen ei ehdi, halua tai uskalla pysähtyä kysymään itseltään: “Mitä minulle kuuluu tänään?”
Rentoutua voi monella tapaa. Voi samoilla metsässä. Aistia ympäristön tuoksut ja äänet. Tuntea metsäpolku jalkojen alla. Koskea puuta ja kiveä. Lähteä rauhalliselle kävelylenkille yksin tai koiran kanssa. Rauhoittua kauniista musiikista tai tulen tuijottelusta.
HITAAT LAJIT AUTTAVAT RENTOUTUMAAN
Oletko kokeillut joogaa tai shindoa? Jäänyt ehkä koukkuun? Kun shindo-rentoutusvenyttelytunnilla hengittää sisäänhengitykset syvälle alavatsaan ja uloshengityksen avulla puhisee kireyttä ja jännityksiä ulos – niin keho kuin mieli rauhoittuvat. Hitaat ja pitkät venytykset vielä syventävät tätä raukeaa olotilaa.
Venytysten aikana saattaa pulpahdella oivalluksia kuin itsestään, jotkut mielen solmutkin voivat samalla aueta.
Hienoja työkaluja rentoutumiseen on muitakin. Kannattaa etsiä itselle mieluisa. Pääasia, että rentoutuu. Niin usein kuin mahdollista.

Yllä oleva tekstini on julkaistu aikaisemmin huippukuntoon.fi - sivuilla ja uudestaan Valmentamon Facebookissa: https://www.facebook.com/Valmentamo/ , mistä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...