Helsingin Sanomat uutisoi 10.7.2019 seuraavaa:
"Alzheimerin taudista eli tavallisimmasta muistisairaudesta on kehittymässä ilmastonmuutokseen verrattava ongelma, Helsingissä koolla olevassa Silver Economy Forum -kokouksessa ilmeni. Tautiin sairastuu 150 miljoonaa ihmistä vuoteen 2025 mennessä. Taudin tappamien ihmisten määrä nousee 25 miljoonaan. Jos Isisillä olisi biologinen ase, joka tekisi tällaista tuhoa, se yritettäisiin pysäyttää heti."
Artikkelissa ihmetellään, miksi Alzheimerin taudin osalta ei ole toimittu räväkämmin vaikka väestön ikääntyessä sen kustannukset tulevat nousemaan jopa suuremmiksi kuin hiilidioksidipäästöjen aiheuttamat. Syitä on useita ja yksi niistä on sukupuoli. Muistisairaus kun iskee useimmiten naisiin ja myös näiden hoitajat ovat yleensä naisia. Järkyttävää!
Tauti aloittaa hitaan aivojen tuhoamistyönsä monesti jo 20 vuotta aikaisemmin kun se keskimäärin 73-vuotiaana todetaan. Lääke tepsisi parhaiten kun sen saisi käyttöön heti alkuvaiheessa. Näin ei valitettavasti ole. Kun ei ole oireita, ei ole sairaudentunnetta eikä diagnoosiakaan.
Ennaltaehkäisy onkin avainsana. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut suomalaisesta Finger -toimintamallista, minkä avulla ehkäistään muistisairauksia elämäntapojen avulla. Siispä liikuntaa, kunnon ravintoa ja uuden opettelua kehiin sekä verenpaine, verensokeri ja kolesteroli hallintaan. Nämä ovat tosin päteviä ohjeita ihan kaikkien suomalaisten kansansairauksien ehkäisyyn.
Itse hoitotyötä tekevänä kohtaan muistisairaan jokaisena työpäivänä. Meidän asiakkaamme pärjäävät vielä kotihoidon turvin kotona. He tarvitsevat kuitenkin täydellistä huolenpitoa lääkehuollon, ravitsemuksen, hygienian ja asioinnin saroilla. Myös keskustelu, liikunta ja ulkoilu kuuluvat hyvään päivään.
Ei ole yhtä tapaa sairastaa Alzheimerin tautiakaan. Yksi tiedostaa sairautensa ja hyväksyy sen. Toinenkin tiedostaa, mutta pelkää jatkuvasti miten pärjää ja selviää. Kolmas on tyytyväinen elämäänsä eikä hänellä ole muistisairauden tajua ollenkaan. Neljän kieltää jyrkästi sairautensa. Hänellä on kyllä muita sairauksia, mutta omasta mielestään muistissa ei ole mitään vikaa.
Laitoksissa elävät sitten ne huonokuntoisimmat, ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevat. Toinen ihminen on heidän apunsa ihan kaikkeen. Syömiseen, juomiseen, liikkumiseen, pukeutumiseen, peseytymiseen... Ja tämä vaihe on se, mikä niitä kustannuksiakin eniten aiheuttaa.
Ajatuksia, oivalluksia, kyseenalaistamista, kehittämisideoita ja hehkutusta vanhustyöhön, ikääntymiseen ja vähän muuhunkin liittyen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Näin vanhustyöhön luodaan tähtihetkiä
Tämä kirjoitukseni on julkaistu Kotiinpaluuheimon internetsivuilla ja Instagramissa 22.5.2024. Julkaisen sen vielä täällä omassa blogissani...
-
Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...
-
Tervetuloa mukaan sarjan viidenteen osaan, missä perehdytään ikäihmisten pitkäaikaiseen perhehoitoon. Aikaisemmat osat löytyvät kukin yhden ...
-
Sarjan neljäs osa antoikin odotuttaa itseään lähes yhdeksän kuukautta. Kuin ihmislasta tässä oltaisi kasvateltu valmiiksi maailmaan! Ja hyvä...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti