Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tarjoaisi kokopäivätyötä ja houkuttelisi alanvaihtajat takaisin.
Tehyn mukaan jopa yli 70 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ihmistä on siirtynyt muille aloille töihin. Kiuru uskoo, että tätä porukkaa saadaan houkuteltua takaisin, kun vanhuspalvelut laitetaan kuntoon, työolot parantuvat ja vanhustenhoidon arvostus kasvaa.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että ensimmäinen asia riittävän työntekijämäärän saamiseksi olisi laittaa kuntoon työn sisältö. Työ on nyt pirstaleista, sillä hoitajat saattavat joutua tekemään ruokaa, siivoamaan ja pyykkäämään.
"Työn pitää olla sitä, mitä ollaan opiskeltu eli hoidollista. Siivous, ruuanlaitto ja pyykkäys ovat erittäin tärkeitä tehtäviä, mutta niiden tekemiseen on oltava toinen henkilökunta kuin lähihoitajat. Pirstaleisuus tekee työn eettisen kuorman niin valtavaksi, että ei voi hoitaa hyvin. Työn pitäisi olla hoitamista, ihmisläheistä ja vuorovaikutuksellista sellaista, Silja Paavola sanoo."
Kysymys on Paavolan mukaan lopulta siitä, miten Suomi kansakuntana arvostaa vanhuksia ja heidän hoitoaan.
Molemmat naiset puhuvat asiaa. Krista Kiurun "vanhuspalvelut laitetaan kuntoon", "työolot parantuvat" ja "vanhustenhoidon arvostus kasvaa" vaikuttavat tosin tyhjältä sanahelinältä verrattuna Silja Paavolan kommentteihin "ensimmäinen asia riittävän työntekijämäärän saamiseksi olisi laittaa kuntoon työn sisältö" ja "kysymys on lopulta siitä, miten Suomi kansakuntana arvostaa vanhuksia ja heidän hoitoaan"
Ja näinhän asia on! Vanhusten hoidon sisältö ja palkkaus ovat hyvin pitkälti tahdon asioita. Niistä on jauhettu vuosikaudet, mutta onko mitään tehty? Ei.
Jaan alla ihan ilmaiseksi kaksi esimerkkiä, mitkä käyvät myös vinkki vitosista. Niissä on suurin osa faktaa, mutta myös vähän fiktiota. Toivottavasti ne herättävät ajattelemaan. Tekemään. Toimimaan. Nyt!
Lähihoitaja-Leena tienaa kaikkine lisineen 2500€ kuukaudessa. Työ sisältää yksityisessä kotihoitoyrityksessä vanhusasiakkaan perustarpeista (ravinto, hygienia, lepo, liikunta) huolehtimista, terveydentilan seurantaa, asiointiapua, pyykkien pesua, tiskaamista, kodin siistimistä ja viikkosiivouksia, joskus jopa nurmikonleikkaamista sekä yhteydenpitoa läheisiin. Joskus asiakkaana on lapsiperhe ja joidenkin asiakkaiden luona käydään tekemässä pelkästään siivouksia ja ikkunanpesuja. Asiakaskäyntejä on yhden työvuoron aikana yleensä noin 10. Välimatkat taitetaan autolla ympäri kaupunkia ajaen.
Lähihoitaja-Liisa tienaa kaikkine lisineen 3500€ kuukaudessa. Työ sisältää yksityisessä kotihoitoyrityksessä vanhusasiakkaan perustarpeista (ravinto, hygienia, lepo, liikunta) huolehtimista, terveydentilan seurantaa, asiointiapua, pyykkien pesua, tiskaamista, kodin kevyttä siistimistä ja sekä yhteydenpitoa läheisiin ja yhteistyökumppaneihin. Vanhustyöhön panostetaan kouluttamalla lähihoitajia jatkuvasti sen alan asiantuntijoiksi. Jokaisella hoitajalla on omat vastuualueensa. Työ on itsenäistä, mutta asioita pohditaan viikkopalavereissa tiiminä. Asiakaskäyntejä on yhden työvuoron aikana yleensä vajaa 10. Välimatkat taitetaan autolla ympäri kaupunkia ajaen.
Käsi sydämelle, Krista Kiuru ja muut? Hakisitko opiskelemaan lähihoitajaksi, jos tulevaisuudenkuvasi olisi kuin Leenalla? Pysyisitkö alalla? Nauttisitko työstäsi?
Itse ainakin haluaisin olla kuin Liisa. Huomaisin että minua arvostataan niin palkan kuin vastuun ja koulutusten kautta. Lisäksi saisin keskittyä siihen mikä on vahvuuteni. Vanhustyöhön.