28.6.2019

Tuntematon vanhusten huoli-ilmoitus

Oletko sinä kuullut huoli-ilmoituksesta? Tiedätkö mikä se on? Kuka sen voi tehdä? Kenellä sen tekemiseen on oikeus tai jopa velvollisuus?

Kirjoitin Googleen tuon sanan, huoli-ilmoitus. Sieltä tuli joidenkin kaupunkien ohjeita ilmoituksen tekemiseen. Ensimmäisenä listalla oli Helsinki, joten käydään heidän ohjeistuksensa tässä läpi:

"Milloin ilmoitus tehdään?Ilmoitus tehdään, kun herää huoli sosiaali- tai terveydenhuollon tarpeessa olevasta iäkkäästä henkilöstä, joka on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että iäkäs henkilö saa tarvitsemansa huolenpidon silloinkin, kun hän ei sitä itse osaa tai ymmärrä pyytää.
Kuka tekee ilmoituksen? Ilmoituksen iäkkään henkilön palvelutarpeesta voi tehdä joko yksityishenkilö tai viranomainen. Laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 25§ (ns. vanhuspalvelulaki) ja sosiaalihuoltolaissa 35§ on erityinen ilmoitusvelvollisuus seuraavilla viranomaisilla: sosiaali- ja terveydenhuollon, alueen pelastustoimen, hätäkeskuksen, poliisin, liikuntatoimen, opetustoimen, lasten päivähoidon, Kelan, työ- ja elinkeinoviranomaisen, tullin, ulosottoviranomaisen ja rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa olevalla. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilön on vanhuspalvelulain 25 § mukaan ilmoitettava hyvissä ajoin sosiaalihuollon vastaavalle viranomaiselle, kun iäkäs henkilö on kotiutumassa terveydenhuollon laitoshoidosta, jotta tämä saa riittävät, turvalliset ja kuntoutumistaan edistävät palvelut kotiutumisen jälkeen.
Mitä ilmoituksen jälkeen? Ilmoituksen saavuttua iäkkään henkilön palvelutarpeen selvittäminen käynnistetään viipymättä. Toimintakyky (fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen) arvioidaan luotettavia arviointivälineitä käyttäen. Toimintakykyä arvioitaessa selvitetään, miltä osin iäkäs henkilö pystyy suoriutumaan tavanomaisista elämän toiminnoista asuin- ja toimintaympäristössään, ja missä hän tarvitsee apua ja tukea. Lisäksi otetaan huomioon ympäristön esteettömyys, asumisen turvallisuus ja muiden palvelujen saatavuus."
Ikäväkseni olen kuullut, että ainakaan kaikissa kaupungeissa asiat eivät etene näin jouhevasti. Auttaisiko, jos huoli-ilmoitus olisi tunnetumpi? Niitä tehtäisiin enemmän? Ja seurattaisiin, että asiat etenevät ja vanhukset saavat asianmukaista apua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...