17.9.2020

Kuka haluaa viisikymppisen työntekijän?

Olen huomannut että työelämän halutuimmat timantit ovat noin 35-vuotiaita. Nuoremmatkin ovat rautaa, mutta kun 40- saati 50-vuotta on ylittynyt, glamour häviää. Olen miettinyt mistä se johtuu, mutta en ole keksinyt pätevää syytä. Eivätkö kokemus ja itsetuntemus kelpaa? 

Taidamme luoda itsekin tätä illuusiota näpäkästä kolmekymppisestä jolla on pari korkeakoulututkintoa, viiden kielen täydellinen hallinta ja vuosien kokemus alalta kuin alalta . Vai mitä sanotte tästä kun eräs yritys hehkuttaa vasta valittua työntekijäänsä sanoin "pitkän linjan HR-osaaja" ja "terveys- ja vanhusalan erityisasiantuntija". Ei voi olla jos ikää on 28 vuotta. Tai no joo, opiskelujen myötä teoriassa voi olla. Mutta silloin puuttuu käytännön tason tietotaito. Ja ne ovat kyllä kaksi eri asiaa.

Sen verran asia vaivaa, että aloin googlailla viisikymppistä työnhakijana. Jonkun verran artikkeleita löytyikin.

Duunitorilla annetaan viisi kullanarvoista vinkkiä työnhakijoille. 

Ensimmäisenä kehotetaan hakeutumaan alalle missä ikää ei nähdä heikkoutena. Kovin nuorekkaita työpaikkailmoituksia ja ylipäätään työpaikkoja vinkataan välttämään. Apua, nyt tuli ikäloppu olo!

Neuvotaan käymään läpi cv - ja poistamaan sieltä kaikki yli 15-vuotta vanhat asiat sekä ottamaan Linkediniin itsevarma ja hymyilevä kuva. Sekä tuomaan hakemuksessa esille pitkän kokemuksen mukanaan tuomia ongelmanratkaisutaitoja sekä mukautumiskykyä. Jep, nämä ovat konkreettisia neuvoja ja varmaankin oikein käypäisiä.

Iästä ja sen mukanaan tuomasta kokemuksesta pitää tehdä voimavara. Niin ja itseään täytyy osata markkinoida. Jep, mutta näissä kohdissa ei riitä se että itse hehkuttaa jos 28-vuotias kokenut rekrykonkari siunailee että äidin ikäinen työnhakija se siellä kolkuttelee. 

Viidentenä muistutetaan että kannattaa vetää huomio omiin saavutuksiin. Varsinkin niihin mitä on viimeisen 10 vuoden aikana tullut tehtyä.

Osittain ihan hyviä neuvoja, mutta huomaan nämä nuorehkon ihmisen tekemiksi. Ehkä jo keski-iästä alkaa hiipuminen kohti vanhuutta. Vaikka ikä onkin vain numeroita eikä se tavallaan muuta tai rajoita tekemistä niin.... Taitaapa olla tämä vanhuuden arvostamattomuus syy tähän työelämän ikärasismiinkin.2 kommenttia:

  1. Hupaisa tuo ohje poistaa yli 15 vuotta vanhat asiat cv:stä. Eipä meikäläisellä ole sitten paljon muuta kerrottavaa kuin yhteystiedot ja nykyinen työpaikka :)

    VastaaPoista
  2. Niinpä - ja itse olen aina ajatellut että cv:ssä voi näkyä ihan kaikki työ- ja opiskelukokemus. Toki nykyään pätkätöiden aikana monella voi olla siellä sälää eri malliin kuin meillä jotka olemme olleet pidempiä aikoja samoissa työpaikoissa.

    VastaaPoista

Maalaisjärjen käyttö on sallittua

 Minne ovat kadonneet kultainen keskitie ja maalaisjärki? Vai onko niitä koskaan kaikilla ollutkaan? Naurattaa kun näen ihmisen polkevan pyö...