24.4.2020

Elämän merkitys on...

Eksyin somea selaillessani Frank Martelan blogiin. Olen toki huokaillut ihastuksesta hänen ajatuksilleen aikaisemminkin, mutta nyt haluan siteerata häntä.

Koska Frank on filosofi, häneltä kysytään usein mikä on elämän tarkoitus. Hän kuulemma voisi pitää aiheesta pitkän luennon, mutta hän on tiivistänyt vastauksensa yhteen lauseeseen. Tästä minä tykkään, koska mielestäni vähemmän on enemmän. Nautin myös siitä kun asiat tehdään mahdollisimman helpoiksi ja yksinkertaisiksi.

Frank pohtii että elämän merkitys on tehdä itsestään merkityksellinen toisille ihmisille.

"Tästähän merkityksessä on kyse, mahdollisuudesta kytkeytyä osaksi jotakin itseä suurempaa. Olemme merkityksellisiä niille ihmisille, joiden elämään meillä on myönteinen vaikutus, ja tämän myönteisen vaikutuksen ansiosta omakin elämämme täyttyy merkityksellisyydestä. Mietitään vaikka erityisen merkityksellisinä pidettyjä töitä kuten palomiehiä tai sairaanhoitajia. Niitä yhdistää se, että toisia auttava vaikutus on erityisen vahva, jopa hengen pelastava! Entä ketkä ovat merkityksellisen elämän malliesimerkkejä? Nelson Mandela, Mahatma Gandhi ja Martin Luther King ovat tyypillisiä mainintoja. Ja heitä yhdistää se, että heidän myönteinen vaikutuksena maailmanhistoriaan on ollut harvinaislaatuisen väkevä."

Myöhemmin hän oivalsi, että yllä oleva on vain puoli totuutta.

"Ihmisenä olemisen yksi keskeinen ulottuvuus on itsensä toteuttaminen. Mahdollisuus tehdä asioita jotka koen omakseni ja jotka saavat sydämeni roihuamaan on merkityksellisen elämän toinen peruspilari. Filosofit kutsuvat tätä merkityksellisen elämän dimensiota autenttisuudeksi, psykologiassa puhutaan autonomiasta. Merkitykselliseen elämään ei siis riitä että on yhteys toisiin ihmisiin. Pitää olla myös yhteys omaan itseensä."
Niinpä se hänen yksi lauseensa muodostuikin seuraavanlaiseksi: "Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille."
Hmm, sitä voi kukin pureskella omalla kohdallaan. Mitä se merkitsee juuri minulle? Mitä ovat minulle merkitykselliset asiat? Ovatko ne merkityksellisiä myös muille? Teenkö niitä nyt? Työkseni? Vapaa-ajalla? Mikä on ensimmäinen askel että lähden kulkemaan niitä kohti? Mitkä ovat välitavoitteeni? Milloin haluan saavuttaa tavoitteeni?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...