8.2.2019

Onneksi kupla puhkesi

Sirkka-Liisa Kivelä on viisas nainen. Vanhustyö on ollut hänen sydämensä asia jo vuosikaudet. Viime viikolla luin hänen kirjansa "Hyviä vuosia - arvokas ja turvallinen ikääntyminen". Riveiltä ja rivienväleistä huokui kirjoittajan arvostava suhtautuminen vanhuuteen. Myös tärkeää faktatietoa sieltä löytyi roppakaupalla.

Itseeni kolahtivat eniten lakipykälät. Kuten: "Terveydenhuoltolaki määrää, että kuntien on järjestettävä iäkkäille neuvontaa terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisestä, sairauksien hoidosta, turvallisesta lääkehoidosta ja palveluista. Ohjauksesta ja neuvonnasta sekä sosiaaliturvasta tiedottaminen taas on määrätty kuntien tehtäväksi sosiaalihuoltolaissa. Kuntia velvoitetaan toimimaan sosiaalisten olojen kehittämiseksi ja epäkohtien poistamiseksi alueellaan. Kuntalaisilla on oikeus vaatia, että nämä toteutuvat."

Niinpä niin. Missä ovat Jyväskylän kaupungin seniorineuvolat? Minne hävisivät ennaltaehkäisevät kotikäynnit? Voitaisiinko järjestää matalan kynnyksen neuvontapisteitä vaikkapa automarkettien yhteyteen? Entäpä valmennusta siinä vaiheessa, kun alkaa uusi ihana elämänvaihe: eläkeläisyys? Otettaisiinko vanhuuden viisaus voimavaraksi ja ihailun kohteeksi?

Minun mielestäni juuri ennaltaehkäisy on päivän sana. Kotikäynti jokaiselle vaikkapa 65- tai 70-vuotta täyttävälle ja sen jälkeen ohjaaminen seniorineuvolan palvelujen käyttäjäksi. Ravintovalmennus, liikkumiseen kannustaminen, sosiaaliset suhteet, kodin esteettömyys, terveydentilan seuranta, tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholin käyttö - siinä eväitä terveempään elämään.


Tämän päivän Helsingin Sanomissa siteerataan Sirkka-Liisa Kivelää. Alla suoria lainauksia lehden sivuilta. Itselläni tähän ei ole lisättävää. Allekirjoitan kaiken. Olen onnellinen, että kupla puhkesi. Odotan innokkaana, mitä tästä vielä syntyykään!


”Hyvä, että Valvira oli nyt rohkea. Olen odottanut kauan, että valvontaviranomaiset todella puuttuisivat näihin mätäpaiseisiin. Ne eivät ole epäkohtia vaan aivan mätäpaiseita.

Kammottavinta on, että puutteet ovat olleet tiedossa ainakin kymmenen vuotta."

”Kuntapäättäjät ja valtion päättäjät ovat hyväksyneet uuden normin, että vanhuksia saa kohdella kaltoin, jättää ilman ravintoa, riuhtoa ja makuuttaa makuuhaavoissaan. Edes perustuslain takaamat oikeudet eivät toteudu vanhusten kohdalla. Suomalaisilla kansanedustajille ja kuntapäättäjille on kaksi mahdollisuutta. Ensimmäinen vaihtoehto on parantaa vanhustenhoitoa ihan tosissaan ja nostaa se perustuslain tasolle.Toinen mahdollisuus on se, että irtisanomme kaikki kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joihin olemme liittyneet. Vanhusten kohdalla olemme käytännössä jo irtisanoutuneet niistä."


"Hoitajamitoitus ei ole taikatemppu, joka ratkaisisi vanhustenhoidon ongelmat. Tärkeää on kirjata vanhuspalvelulakiin hyvin konkreettiset hyvän hoidon kriteerit. Lisäksi laissa pitää olla hoitajamitoitus ympärivuorokautiselle palvelu­asumiselle.”

"Vanhuspalvelulain sitovuutta on lisättävä ja siinä on oltava mahdollisuus käyttää sanktioita eli uhkasakkoja, jos vastuussa oleva kunta ei täytä lain asettamia ehtoja. Valvontapäätökset ovat nyt liian lepsuja. Viranomaiset eivät nyt käytä sanktioita, enkä usko että mikään muu enää toimii.”

"Ympärivuorokautista palveluasumista on lisättävä. Niin saataisiin erittäin huonokuntoiset vanhukset kotihoidosta ympärivuorokautisiin palveluasuntoihin. Sekä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen että kotihoitoon on lisättävä henkilökuntaa."

”Heidän, joilla ei ole omaisia tai omaiset ovat huonokuntoisia, asioitaan ei aja kukaan.”

”Kun koulutetaan kaikkein hauraimpien hoitajia, pitää saada soveltuvuustestit opiskelijavalintaan. Työhönottotilanteessa hakijat pitää haastatella tarkasti. Lähihoitajien opettajilla työpaikoilla pitää olla aikaa opettaa. Nyt opiskelijat joutuvat harjoitteluun paikkoihin, joissa asioita ei tehdä hyvin. He oppivat heti uuden normin, että näinkin vanhuksia saa hoitaa.”

"Vaikka vanhustenhoidon kupla on puhjennut, se ei tarkoita, että kaikkialla olisi ongelmia. Suomessa on paljon hyvää ja vanhuksia kunnioittavaa hoitoa."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...