16.12.2020

Kävely on niin ihanaa

Work goes happy jakoi Facebook-sivuillaan linkin  Ilta-Sanomien juttuun. Kiinnostuin kovasti koska kyse on kahdesta lempilapsestani. Kävelystä ja senioreiden hyvinvoinnista. 

Jutun mukaan kaikki nämä 13 asiaa ihminen saa kun kävelee puoli tuntia joka päivä:

1. Toimintakyky ja omatoimisuus säilyvät 

2. Alzheimerin taudin riski pienenee

3. Tyypin 2 diabetesriski pienenee 

4. Sepelvaltimotaudin riski pienenee

5. Matala-asteinen, krooninen tulehdus vähenee 

6. Rasva palaa tehokkaasti 

7. Syke laskee

8. Verenpaine laskee

9. Aineenvaihdunta vähän kiihtyy

10. Stressi helpottaa ja mieliala paranee

11. Kolesteroliarvot paranevat

12. Unenlaatu paranee

13. Ennenaikaisen kuoleman riski putoaa

Paljon luvattu, eikö vaan? Jutun kirjoittajan lähteitä tai niiden  oikeellisuutta en lähtenyt tarkastamaan. Nopealla vilkaisulla voin kuitenkin todeta oman maalaisjärkeni sekä oma- ja asiakaskohtaisten kokemusten perusteella että kävely on BEST.

Sitä voi tehdä missä ja milloin vaan. Kummoisia varusteitakaan ei tarvita. Jo alle puolen tunnin happihyppely piristää mieltä ja saa edes vähän liikkumista aikaiseksi. Ensin seniori pukeutuu ulkovaatteisiin, kävelee vaikka kuinka hidasta tahtia toisen ihmisen kanssa ja taas kotona riisuutuu. Siinä tulee kuin huomaamatta liikettä niveliin ja vahvistusta lihaksiin. Keskustelua, muistelua, yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta, vaihtelua.

Varmasti nämä lyhyetkin  kävelylenkit ovat osaltaan vaikuttamassa toimintakyvyn säilymiseen ja kansansairauksien (mihin suurin osa listan kohdista viittaa) ehkäisyyn. Mieli piristyy ja unenlaatu paranee, totta kai!

Sen vuoksi olen jo kymmenisen vuotta houkutellut senioreita liikkumaan. Jotkut (yleensä ne joille liikkuminen on aina ollut luontaista) lähtevät ilomielin. Joitakin joutuu houkuttelemaan ja kun sitten lähtevät, ovat niin onnellisia. Osalla on aina joku syy miksi ulkoilu ei juuri sillä hetkellä onnistu. Liikkumattomuus hänelle suotakoon, koska pakottakaan ei voi.

Itse nautin piiiiitkistä kävelyistä mieluiten luonnonhelmassa. Tykkään myös taittaa välimatkoja tallustellen. Nytkin minulla on vapaapäivä. Ajattelin ottaa repun selkääni ja lähteä pienille kauppa-asioille. Siinä tulevat huvi ja hyöty samassa paketissa. 

Kävelemisiin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...