7.2.2020

Lempeää treeniä vauvasta vaariin

Helsingin Sanomien kirjoitus 3.1.2020 soi korvissani kuin kaunein sinfonia.

Tämän vuoden trendiksi ennustetaan lempeää treenaamista!

Tärkeintä on riittävä uni. Univaje on globaali ongelma ja yhä useampien maiden kansantauti. Tieto ja ymmärrys unen tärkeydestä terveydelle ovat levinneet viime vuosina räjähdysmäisesti, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto. Hän on ihanan maalaisjärkinen sanoessaan että vihdoin aletaan käsittää että uni on osa fysiologiaa ja perustuu ihmisen perustoimintoihin. Teot unen priorisoimiseksi kuitenkin usein puuttuvat. Harva kun on valmis muuttamaan käyttäytymistään, jos se vaatii työtä. Syitä huonosti nukkumiseen etsitään mielellään muualta kuin omista elämäntavoista. Uni pitää rutiineista. Sitä rytmittävät samanlaisina toistuvat nukkumaanmeno- ja heräämisajat, ruokailut, fyysinen aktiivisuus ja rentoutuminen.

Yksi tulevan vuoden liikuntatrendeistä on alaston treenaaminen. Se tarkoittaa sitä, että kotiin jätetään teknologia: sykemittarit, älykellot ja -puhelimet. Liikutaan siis niin kuin ennen vanhaan - omaa kehoa kuunnellen. Oman kehon kuuntelun pitäisikin olla kansalaistaito, mutta monen kohdalla ollaan kaukana siitä.


Hiljaisuus ja aikatauluttomat lajit nostetaan myös esiin. Nyt vaikkapa kävely, pyöräily tai hiihtäminen ovat nousseet arvoasteikossa. Tämä uusi trendi sopiikin siis mainiosti kaiken ikäisille ihmisille. Ei vaadi kummoisia varusteita eikä sido liikkumista aikaan, paikkaan tai aikatauluihin. 


Itse nautin nautin eniten hitaista, venyttävistä, lempeistä ja rauhoittavista lajeista. Kuten vaikka ohjaamani shindo ja yinjooga. Pitkät kävelylenkit ovat parasta terapiaa. Silloin tällöin hengästyminen pyöräillessä, kuudenteen kerrokseen rappusia noustessa tai crosstrainerilla askeltaessa tekevät terää. Kaikki nämä mielellään yksin ja hiljaisuudessa. Luonnonäänet toki tuovat liikkumiseen pikantin lisäsäväyksensä. Niin ja näiden jälkeen - yöuni on yleensä hyvää ja syvää.

Näin upea on näkymä kun pötköttelee
shindo- tai yinjoogatunnin 
jälkeen  loppurentoutuksessa nurmimatolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...