24.1.2023

Miten hoitajia arvostetaan Suomessa och samma i Sverige

Olen kirjoittanut sote-alan kurimuksesta täällä aikaisemminkin. Ja monta kertaa. Esimerkiksi palkka-asiaan ja arvostuksen puutteeseen olen ottanut kantaa kolme ja puoli vuotta sitten. Tuntuu että asioista on puhuttu vuosikaudet, mutta oikeastaan mitään ei ole tapahtunut. Paitsi viime vuosina ollaan vajottu vain huonompaan suuntaan kun ala on ajautunut kriisiin saakka.

Mistä ihmeestä tämä sitten johtuu?


Monestakin asiasta. Olen kiitollinen kun suomalainen, Ruotsissa työskentelevä sairaanhoitaja on uskaltautunut ottamaan asian esille Instagram-tilillään. Hän kertoo minkälaista on olla sairaanhoitajana Tukholmassa ja saa suomalaisten kollegojensa silmät avautumaan. Hänen mukaansa Ruotsissa arvostetaan hoitajia. Ja se arvostus näkyy palkassakin. Ne ovat vertailukelpoisia vaikkapa suomalaisiin insinöörin palkkoihin, 4 000-5 000 euron hujakoilla kuukaudessa. Ja niin pitääkin olla! Molemmat koulutukset ovat nykyään AMK-pohjaisia ja suunnilleen saman mittaisia. Miksi niitä ei siis arvostettaisi rahallisestikin saman verran? Mitä luulet, olisiko Suomessa näin paha hoitajapula noilla palkoilla?

Puhun yllä siis sairaanhoitajista. Paremmat palkkaolot ja arvostus tuntuvat ulottuvan kuitenkin myös lähihoitajiin ja muihin sote-alan ammattilaisiin, vanhustyöhönkin. Toki näihin liittyy muitakin asioita. Johtaminen ja työolot muiden muassa. Mutta niitäkin pitää kehittää jatkuvasti, kuten kaikilla muillakin aloilla. 

Olen myös miettinyt näitä rokotusasioita. Minkä ihmeen takia influenssarokotus vaaditaan monissa sote-alan työpaikoissa? Se rokotus ei ole lähimainkaan sataprosenttinen eli vaikka rokotuksen vuosittain ottaa, se ei estä sairastumasta tai tartuttamasta tautia. Sama pätee koronarokotuksiin, kuten tiedämme. Mitä jos näitä pakkoja ei olisi? Olisiko silloin enemmän ammattitaitosta työvoimaa tarjolla? Ruotsissa senkin suhteen toimitaan erilailla. Ei ole kuulemma kyselty kyseisten rokotusten perään. Valintansa on saanut jokainen tehdä itse eikä se valinta ole estänyt työntekoa kummassakaan tapauksessa. Heja Sverige!

Kannattaa käydä kurkkaamassa Saijan Instagram-tili: @vaurassairaanhoitaja Moni hänen seuraajansa on sen myötä innostunut ruotsin kielen opiskelusta ja Ruotsin työmahdollisuuksista. Hieno vaihtoehto heille ja Ruotsille, huonompi juttu Suomelle. Taas kerran. Diggi-loo, diggi-ley!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...