22.11.2022

Haaveilen vapaaehtoistyöstä muistiyhdistyksessä

Muistisairaudet lisääntyvät lisääntymistään. Miksikö? Siksikin että korkea ikä on niiden suurin riskitekijä. Ei pidä unohtaa kuitenkaan työikäisiä muistisairaita. Heitäkin on joukossamme paljon. Ja mieti, heidän lapsensa voivat olla vielä pikkukoululaisia tai teinejä. Muistisairaudet koskettavat siis paitsi monia, myös monenikäisiä.

Kirjoitin blogiini vuonna 2019 Alzheimerin taudista Työskentelin silloin vielä vanhustyössä ja muistisairaiden kohtaaminen oli työtäni. Se olikin yksi työni huippukohdista. Nautin kun saan olla muistisairaiden kanssa. Olipa tauti missä vaiheessa tahansa ja ilmenipä se ihmisellä miten tahansa. He elävät yleensä tässä hetkessä. Havainnoivat sitä ja nauttivat siitä. 

Olenkin leikitellyt ajatuksella että jos voittaisin lotossa (miten voin voittaa kun en lottoa, mutta kuitenkin :-D) eikä minun tarvitsisi miettiä miten saan jokapäiväisen leivän pöytääni (jolloin minulla olisi aikaa ja enrgiaa), ilmoittautuisin vapaaehtoiseksi muistiyhdistykseen. Tiesitkö, että Suomessa on 42 muistiyhdistystä eri puolilla maata. Niiden kattojärjestönä toimii Muistiliitto minkä pääpaikka on Helsingissä ja kaksi muuta toimipistettä Jyväskylässä ja Oulussa. 

Noin puolet muistiyhdistyksistä toimii pelkin vapaaehtoisvoimin ja toisessa puoliskossa on palkattuja työntekijöitä, suurin osa hankevaroin. Jotta muistiyhdistykset voivat palvella asiakkaitaan, tarvitaan paljon vapaaehtoisia kummankinlaisiin yhdistyksiin. Mitä vapaaehtoinen sitten voi tehdä? Olla vaikkapa vertaistukipuhelinlinjalla, ohjata ryhmiä, lähteä mukaan retkelle tai toimia muistikaverina. Tehtäviin koulutetaan ja ihan varmasti ne antavat enemmän kuin ottavat. 

Koska Keski-Suomen Muistiyhdistys ry on minua lähimpänä, laitan linkin heidän sivuilleen jotta voit mennä  kurkkaamaan sieltä lisätietoja Myös Muistiliiton nettisivut pursuavat tietoa. Sieltä näet mitä kaikkea liitto ja yhdistykset tekevät. Siellä on myös linkit kaikkien muistiyhdistysten omille sivuille. Suosittelen tutustumaan! 

Kenelle tahansa tekee hyvää tietää muistisairauksista edes vähän. Käypäs osallistumassa Muistikummi-tuokioon verkossa. Saat muistinvirkistystä tai opit uutta muistisairauksiin liittyen mukavalla ja kansantajuisella tavalla.


Muistisairaan vanhusasiakkaan kanssa ulkoilemassa silloin joskus.
















 https://developerofelderlycare.blogspot.com/2019/07/alzheimerin-pirulainen-jyllaa.html

2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt tätä myös paljon. Siis, että miksi muistisairautta on nykyään niin paljon. Nykyään ei eletä mitenkään ratkaisevasti pitempään kuin ennen (entisajan lapsikuolleisuus vääristää tilastoja), enkä osaa mainita yhtäkään ”vanhuudenhöperöä” lapsuudestani 1970-luvulta. Ensimmäinen sukulainen, joka sairastui, oli alle 50-vuotias. Sitten tuli solkenaan muita sukulaisia. Neljällä isäni sisaruksella oli muistisairaus, sitä vastoin heidän vanhemmillaan ei ollut, vaikka mumma eli pitempään kuin kukaan. Tämä on toki pieni otanta, mutta sitten huomasin tilastoja, joiden mukaan sillä alueella on suhteellisesti enemmän muistisairautta kuin monilla muilla alueilla Suomessa. Geeneistä ei ole kyse, sillä myös kolmella setieni/tätieni puolisoista oli muistisairaus. Minusta tätä asiaa pitäisi tarkastella eri näkökulmasta ja tutkia eri tavalla. Onko ympäristötekijöillä osuutta asiaan? Lähellä olevat tietynlaiset tehtaat? Lannoitteet/myrkytykset? BisfenoliA? Tai nämä yhdistettyinä geeneihin.

    Aihe on kiinnostava ja hyvin raskas sairaan läheisille. Hienoa, että olet kiinnostunut auttamisesta! En ole ihan varma miten paljon itse pystyisin samaan.
    Thilda
    https://thildan.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos viestistäsi. Huomasin sen vasta nyt. Mielenkiintoista pohdintaa. Kaikkea hyvää vuodelle 2023 toivottelee Elina

    VastaaPoista

Näin vanhustyöhön luodaan tähtihetkiä

Tämä kirjoitukseni on julkaistu Kotiinpaluuheimon internetsivuilla  ja Instagramissa 22.5.2024. Julkaisen sen vielä täällä omassa blogissani...