Opiskelen palvelumuotoilua Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Koulutus on täydennyskoulutusta ja kestää viitisen kuukautta. Ensin opiskelimme teoriaa ja loppuaika onkin työssäoppimista. Ai että miten nautinkaan! Siitä että saan oppia uutta. Pistää itseni likoon. Ideoida ja toteuttaa. Edetä askel askeleelta.
Nyt olen tehnyt yhden tärkeimmistä vaiheista. Taustatyön. Olen perehtynyt työssäoppimisorganisaatiooni tutkimalla internettiä, kuuntelemalla podcasteja, katsomalla videoita, osallistumalla webinaareihin, lukemalla kirjallisuutta, kurkistamalla työyhteisöön - sekä sillä tärkeimmällä; haastattelemalla asiakaskuntaa. Palvelumuotoilu on sen vuoksi käänteentekevä juttu että siinä asiakas on timantti. Asiakkailta tulleiden ajatusten pohjalta viedään projektia eteenpäin.
Minulla on jäljellä vielä monta työvaihetta. Seuraavaksi työstän analyysin ja vision kysymällä: Mitä löytyi? Mitä tästä voi päätellä? Mihin suuntaan lähdetään? Sitten ideoidaan tai oikeastaan Ideoidaan. Se on lempijuttuni ja sitä pääsen pian tekemään. Joku tai jotkut ideat nousevat ylitse muiden ja niistä sitten lähden työstämään prototyyppiä. Ja tuotoksena syntyy se tai ne mitä lähdetään kehittämään.
Kuten olen LinkedInissä hehkuttanut, voisin tehdä tätä työkseni! Palvelumuotoilun keinoja voi hyödyntää ihan millä alalla tahansa. Luulenpa että ketterät yritykset ovatkin sitä jo tehneet. Mutta entä jähmeämmät organisaatiot? Siellä voisi tapahtua palvelumuotoilun avulla ihan käänteentekeviä mullistuksia. Miten olisi, byrokratian ja hierarkian edelläkävijä, sote-ala? Saisiko olla palvelumuotoilua? Vaikkapa vanhustyön saralle. Sanoisitte kerrankin kyllä uusille ideoille, kehittämiselle ja asiakaslähtöisyydelle. Sekin on vain tahdon asia. Olen käytettävissänne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti