9.10.2019

Muistisairauksista Raimo Sulkavan tapaan

Vanhustyön erikoisammattitutkinnon toiseksi viimeisenä lähiopetuspäivänä pääsimme kuuntelemaan Raimo Sulkavan luentoa. Hän on ollut tuttu nimi niin kauan kuin olen alalla ollut, mutta livenä häntä en ollut aikaisemmin nähnyt.

Hän on huippu!

Pää on täynnä tietoa ja esitystapa kiinnostava. Vaikka onkin professori sekä geriatrian ja neurologian erikoislääkäri, hän lähestyy muistisairauksia ihmislähtöisesti. Jopa maalaisjärkisesti. Neljä oppituntia hurahti liiankin joutuisasti.

Hän kertoi meille aivoalueiden vaurioista ja eri muistisairauksista. Tähdensi, miten tärkeää varhainen diagnoosi onkaan. Silloin kun voidaan hoitaa parannettavat tilat, hidastaa tilan etenemistä ja tukea sairastuneen itsemääräämisoikeutta. Hän muistutti, että joskus muistisairauden kaltaiset oireet voivatkin johtua vaikka B12-vitamiinin puutoksesta, hyvänlaatuisesta kasvaimesta tai subduraalihematoomasta, mitkä kaikki ovat helposti hoidettavissa ja niistä ihminen paranee.

Jos kyseessä sitten on muistisairaus, on sekin diagnosoitava oikein, jotta sitä voidaan hoitaa oikein. Alzheimerin tauti kun on eri sairaus kuin aivoverenkiertoperäiset muistisairaudet, vaskulaarinen muistisairaus, Parkinsonin tautiin liittyvä muistisairaus, Lewyn kappale tauti tai frontotemporaaligeneraatiot.

Raimo Sulkava muistutti miten tärkeää liikunta on muistisairaillekin lisäten onnellisuutta ja vähentäen masennusta sekä jopa hidastaen oireiden etenemistä. Hän sivusi myös ravitsemusta sekä kertasi miten tärkeää on nimetä ja diagnosoida myös käytösoireita laukaisevat tekijät. Näitä kun voivat olla:
  • epämukavavuus, huono olo, palelu
  • kipu
  • infektiot
  • matala verenpaine
  • väärä lääkitys
  • hallusinaatiot
  • epäarvostava kohtelu, kiire, väärinymmärrykset
Niinpä ensin onkin hoidettava perussairaudet ja poistettava laukaisevat tekijät sekä käytettävä lääkkeetöntä hoitoa. Vasta sitten siirrytään AD-lääkkeisiin, minkä jälkeen tarvittaesassa bentsodiatsepiineihin  ja viimeiseksi antipsykootteihin. Hän esitteli näitä lääkeryhmiä ja lääkkeitä tarkemminkin ja tähdensi lähes jokaisessa kohdassa mahdollisimman pienten annosten tärkeyttä.

Myös unettomuuden syyt on selvitettävä, jotta sitäkin voidaan hoitaa oikealla tavalla ja kenties myös lääkkeettömästi. Näitä kun voivat olla:
  • levottomat jalat, lihaskrampit, kivut
  • aktivoivat lääkkeet, kahvi illalla
  • uniapnea
  • matala verenpaine, verenpainetta laskevat lääkkeet
  • tiheät WC-käynnit
  • depressio, stressi
Raimo Sulkava muistutti vielä Alzheimerin taudin riskitekijöistä, mitkä ovat korkea verenpaine tai s-kolesteroli 10-15 vuotta ennen taudin puhkeamista, diabetes ja runsas alkoholin käyttö keski-iässä.

Hän oli toiveikas jopa Alzheimerin taudin pysäyttävän ja estävän hoidon löytymiseen lähitulevaisuudessa. Näin tautitapausten määrä kääntyisi laskuun, muistisairaudet olisivat lievempiä ja sairastuneet voisivat jatkaa entisentyyppistä elämää. Tätä jäämme mielenkiinnolla odottamaan.

Käytin Raimo Sulkavan 7.10.2019 pitämää luentoa lähteenä tässä tekstissä. Olen kiitollinen, että sain olla mukana kuulemassa. Se antoi niin paljon! Suosittelen tutustumaan aiheeseen tarkemminkin https://www.amiaakatemia.fi/





1 kommentti:

  1. Vilpittömästi olin niin surullinen, kun aviomiehelläni todettiin Parkinsons-tauti 2 vuotta sitten, kun hän oli 49-vuotias. Hänellä oli ojennettu asento, vapina, oikea käsi ei liiku ja myös sykkivä tunne kehossaan. Hänet asetettiin Senemetiin 8 kuukaudeksi, minkä jälkeen Siferol otettiin käyttöön ja korvattiin Senemetillä. Tänä aikana hänelle diagnosoitiin myös dementia. Hän aloitti hallusinaatiot, menetti yhteyden todellisuuteen. Epäillään, että se oli lääkitystä, otin hänet pois Siferolilta (lääkärin tietämyksen mukaan) ja aloitin hänet tohtori Itohanilta tilaamallamme luonnollisella kasviperäisellä koostumuksella. Hänen oireensa heikkenivät täysin Dr Itohan HERBAL Formula- tai Parkinsons-taudin luonnollisen 3 viikon käytön aikana. yrttivalmiste. Hän on nyt melkein 51-vuotias ja pärjää hyvin, tauti on täysin käännetty! aviomieheni parani ja nyt aviomiehelläni ei ole Parkinsonsia, menin sairaalaan, joka sanoi, että Parkinsonille ei ole parannuskeinoa, ja ilmoitin heille aviomieheni paranemisesta ja he olivat yllättyneitä. ota yhteyttä tohtori Itohaniin myös muiden useiden sairauksien varalta ja saat neuvoja avioliittoasioiden hoitamiseen. Hän on hyvä mies
    Sähköposti greatcureman@gmail.com
    Whatsapp +2348152855846

    VastaaPoista

Perhehoito osa 6: Lyhytaikainen, päiväaikainen, osapäiväinen - varsinainen termiviidakko

Tervetuloa mukaan sarjan kuudenteen ja viimeiseen osaan, missä kurkataan perhehoitajan luona tapahtuvaan päiväaikaiseen perhehoitoon. Sarjan...